IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TORCIDA JE ROĐENA… (galerija slika)

SPORT VIJESTI- nekoliko rečenica o navijačima

Neko bi rekao prošlo je ko dlanom o dlan, brzo,kao da je juče bilo…Čini se još se huk tek ujedinjenih i organizovanih novopazarskih navijačkih grupa nije stišao a prodje tačno 30 godina. Majko mila.

Budjenje nacionalne svijesti doprinjelo je i organizovanju navijača…

Čvrsti, hrabri, momci sa asfalta, čaršijski šereti vragolani, mangupi, ljudine velikog srca, samosvjesni i do u dubinu duše uz svoje ekipe započeli su novi, drugačiji navijački život.

Kreairali takve navijačke spektakle vrhunskim scenografijama, koreografijama, bojili Pazar u plavo, bili primjer i nedostižni uzor.

A ledila se krv u žilama mnogima koji su bili na suprotnoj strani od plavih, kleckale su im nogice od huka, od energije koja se kao uragan spuštala na borilišta ali su i činili da sport ima smisla. Pune tribune su bile koliko i teret za protivnika toliko i inspiracija na veće domete i ostvarenja.

Sve jedno da li u fudbalu, rukometu, košarci, odbojci…

Sve ove godine vodila ih je ljubav, srce, želja… sve ove godine bili su podstrijek, snaga, bili su energija i moć…kao da ni jednog trenutka nije prestajalo da se ori “Novi Pazar”, “Pazare jedini najbolji”…Jeste, volili smo Hajduka, “bile”, pa je otuda i ta nova snaga sa tribina dobila ime “Torcida Sandžak”.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Pomoć Sarajeva u vrijeme pandemije značila je mnogo ... (foto)

Poslije trideset godina možemo reći da su postal simbol i ponos grada, regiona, ukras i neophodni začin ali i akter svih sportskih dješavanja u Novom Pazaru I šire. Godinama i godinama unazad pa sve do dana današnjeg Novi Pazar su prepoznavali po njima.

Bili su uvijek prevaga, podrška koja je u naše sportiste ulivala snagu i gonila ih da daju hiljadu posto sebe. Znali su i imali respekta prema drugim navijačkim grupama ali su po svemu ostali jedinstveni.

Znali su kad da naprave pritisak, osjećali su igru, dodavali gas tamo gdje je trebalo, podizali onoga koji je padao, ulivali snagu onima koji su posustajali, pružali otpor nasilnima, uvijek znali šta treba da rade i koju navijačku taktiku da upotrebe, slali poruke sa tribina, svim srcem bili za svoj tim

ali znali da nagrade majstorstvo protivnika i pobjedu kada je zaslužena znanjem, igrom i majstorijama, počesto bili ispred tromih uprava, ukazivali na problem, na pokušaje manipulacija i igrarija plavim dresom i ugledom sporta i grada, radovali se i proslavljali trijumfe svojih ljubimaca, nisu, do dana današnjeg , žalili dušu i džan za svoj klub, za plave boje novopazarskog sporta.

Danas, trideset godina kasnije valja glasno reći:

HVALA VAM ZA SVE ŠTO STE URADILI ZA NOVOPAZARSKI SPORT, HVALA ZA OSJEĆAJ SNAGE KOJI STE ULIVALI U NAŠE SPORTISTE I NJIHOVE USPJEHE, HVALA VAM ZA SVE -TORCIDA SANDŽAK! ,,Na braniku grada – nekada i sada!” SREĆAN RODJENDAN!

Čitaj još:   Bruno Tarimo Vifuavivili: Došao sam da POBJEDIM Gurdijeljca

Autori: Fehim Karišik i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši