IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEMA SMRTNE KAZNE NA ZELANDU, DOŽIVOTNA BEZ USLOVNE JE PRESEDAN: Šta čeka MONSTRUMA ubicu 49 ljudi…

Australijanac Brenton Harison Tarant, osumnjičen za napade na džamije na Novom Zelandu u kome je ubijeno 49 ljudi, pojavio se pred sudom, a gdje je optužen za ubistvo…

KRAJSTČER( Novi Zeland): Svijet, Crna Hronika, Vijesti,subota, 16.03. 2019 … 19: 59… NEMA SMRTNE KAZNE NA ZELANDU, DOŽIVOTNA BEZ USLOVNE JE PRESEDAN: Šta čeka MONSTRUMA ubicu 49 ljudi…

Ovo je najmasovnije ubistvo na Novom Zelandu, a očekuje se još optužnica protiv njega…

Premijerka NOVOG ZELANDA, Džasinda Ardern nazvala je napade pravim imenom terorističkim aktom…

Novi Zeland je ukinuo smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstroža kazna za zločine počinjene na ovoj teritoriji “doživotna robija”.

Ona je određena za djela poput ubistva, terorizma, otmice aviona i trgovinu drogom…

Inače, posloke određenog minimalnog vremena, osuđenici mogu pušteni na uslovnu slobodu, a koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog djela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procene da li se zatvorenik pokajao, da li je bezbijedan za okolinu itd.

Ovaj period ne može biti kraći od 10 godina, i tek nakon 10 god u zatvoru otvara se pitanje uslovne slobode…

Maksimalna kazna, od 30 godina u zatvoru, dodeljena Vilijamu Belu, koji je tokom pljačke ubio 3 ljudi. Prvenstveno je osuđen na 33 godine robije, a onda mu je nakon žalbe kazna umanjena.

Čitaj još:   VELIKA TUGA SVIH ONIH KOJI SU JE SRELI I UPOZNALI: Na ahiret preselila AMRA KOZIĆ, umjetnica koja je stvarala i sanjala o visinama i planinama... (foto)

Ne postoji starosna granica za doživotnu kaznu, tako osuđivani i počinioci koji su u trenutku kada su počinili zlodjela imali 13 godina.

Trenutno ne postoji osuđenik koji nema pravo na uslovnu slobodu, a ostaje pitanje da li će Tarant postati prvi osuđenik na Novom Zelandu kome će sloboda biti nemoguća.

U svakom slučaju, minumum za ubistva koja se vezuju za teroristički akt je kazna od 17 godina, kažu zakoni ove zemlje.

Još jedan masovni ubica prije 8 godina šokirao je svijet. Anders Brejvik koji je u napadima u julu 2011. godine na otoku Utoja ubio 77, a ranio više od 240 ljudi osuđen je u Norveškoj na 21 godinu zatvora.

Sud je Brejvika proglasio uračunljivim, a optuženi je presudu saslušao sa osmijehom na usnama, ulasak u sudnicu uputio je pozdrav karakterističan za ekstremnu desnicu…

Iako je Brejvik osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 21 god, predviđa se da će ostatak života ipak provesti iza rešetaka, kazna može biti produžena ukoliko sud procijeni da je on i dalje opasnost za društvo…

Čitaj još:   ŽRTVA CYBER NASILJA: Zašto je doktorica Semiz počinila samoubistvo... (foto, video) 

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši