IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SEDAM GODINA PUTOVANJA Masovni ubica bio u više zemalja Balkana, snimljen na ovim aerodromima…(foto)

MONSTRUM Prije nego što je odlučio da počini masakr na Novom Zelandu, Brenton Tarant je sedam godina putovao po svijetu tom prilikom je posjetio i Srbiju, Hrvatsku…

SOFIJA: Regija, Crna Hronika, Putovanja, Vijesti, ponedeljak, 18.03. 2019 … 14: 59… SEDAM GODINA PUTOVANJA Masovni ubica bio u više zemalja Balkana,snimljen na ovim aerodromima…(foto)

Bugarske vlasti: Ubica sa Novog Zelanda obišao Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bugarsku…

– Brenton Tarant, napadač koji je na Novom Zelandu otpočeo svoj krvavi pir posjetio je u više navrata Balkan, prošao je kroz Srbiju, Rumuniju i Crnu Goru 2016, a dvije godine kasnije je bio u Bugarskoj kao turista – rekao je glavni bugarski tužilac Sotir Cacarov na konferenciji za medije koja je održana po okončanju sastanka sa informativnim službama te zemlje, a povodom napada koji se dogodio u Krajstčerču, gradu na Novom Zelandu.

Između ostalog je precizirano i da je Tarant boravio u Srbiji u periodu od 28. do 30. decembra 2016. godine kada je prošao i BiH i Hrvatsku.

Cacarov je predočio da se vrši provjera lokacija u Bugarskoj u kojima je i kada noćio, napomenuvši da su uglavnom bile u pitanju gostionice i manji smeštaji, a ne veliki hoteli.

Takođe, ispituje se i da li je imao kontakta i koliko prvo i sa državljanima Bugarske.

– Još čekamo informacije sa Novog Zelanda jer oni sada vrše provjere, pa ćemo nakon toga da vršimo dalja proveravanja. Svakako, on je letom iz Dubaija sletio 9. novembra prošle godine na aerodrom u Sofiji, a narednog dana je iznajmio automobil kojim je obišao Sofiju, Drjanovo, Pleven, Veliko Tarnovo, Blagoevgrad, Kazanlak, Bansko i Bačkovo. Za Bukurešt je otišao 15. novembra, a iz Rumunije je otišao u Mađarsku – objasnio je Cacarov.

Čitaj još:   Kadri Veselji, najavio da će pored ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici biti izgrađena džamija... (foto)

Ono što se u ovoj fazi može reći jeste da nema dokaza o terorističkoj vezi sa teritorijom Bugarske…

U verziji koja predočena njegovo putovanje u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, kao i njegov dolazak ovde, uglavnom vezano za posjete nekim historijskim lokalitetima. Postoji stalna veza sa istragom u Novom Zelandu i Australiji – dodao je tužilac, pišu bugarski printani mediji

Napomenuo je da je prisustvo Taranta utvrđivano na osnovu snimaka sigurnosnih kamera i saradnjom sa drugim zemljama, očekuju informacije od Novog Zelanda vezano za njegov pasoš i pun profil da bi se zaokružila istraga.

Informaciju da li je Australijanac u Bugarskoj boravio samo zbog turizma potvrdila je i ministar spoljnih poslova te zemlje Ekaterina Zaharieva.

Prema saznanjima portala iz Sarajeva, Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

Da je napadač iz Krajstčerča boravio u Turskoj dokaz snimak bezbjednosne kamere sa aerodroma “Ataturk” u Istanbulu. Snimak je nastao u martu iste 2016. godine, saopštila je turska televizija TRT.

U aprilu 2010, Tarantov otac je iznenada umro od raka kada je bio star 49 godina, što je navelo Brentona da krene na sedmogodišnje putovanje po svijetu.

Njegovi bivši prijatelji nagađaju da je upravo na tom putovanju “možda radikalizovan”.

Čitaj još:   OGOLASILA SE Vesna BRATIĆ: "Ostala bez diplomatskog pasoša..." (foto, video)

Prema slikama koje je objavio na društvenim mrežama, vidi se da je boravio i u Pakistanu i Sjevernoj Koreji.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši