IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE, RAZOČARAN: “SDA je teška, uporna, mislio sam da ću nešto završiti…”

“Predsjedavajući pripada Srbima. Usaglasili smo se da tri od devet ministarstava pripada Srbima, tri Bošnjacima, tri Hrvatima”, kazao je Dodik…

SARAJEVO: BiH,Ekonomija, Vijesti, utorak, 19.03. 2019 … 06: 39…  MILE, RAZOČARAN: “SDA je teška, uporna, mislio sam da ću nešto završiti…”

Završena je nova runda pregovora oko formiranja državne vlasti u Bosni i Hercegovini u zgradi Predsjedništva BiH. Predsjedavajući Milorad Dodik je novinarima kazao da Vijeće ministara neće moći biti formirano do kraja marta.

Dodik je kazao da SDA nije odustala od MAP-a.

“MAP je odjednom pitanje života i smrti. Imamo stavove i rezoluciju NSRS. Tu stoji da to nije interes Republike Srpske. Tako se ponašamo. Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti da bi ušli u Savjet ministara, hvala Savjetu ministara”, kazao je Dodik.

Da li je SDA “omekšala” oko uslovavanja oko MAP-a, Dodik je poručio: “SDA je teška, uporna. Mislio sam da ćemo nešto završiti”.

Što se Vijeća ministara Dodik je kazao da će se formirati po ustaljenom principu.

“Predsjedavajući pripada Srbima. Usaglasili smo se da tri od devet ministarstava pripada Srbima, tri Bošnjacima, tri Hrvatima”, kazao je Dodik.

Čitaj još:   MILE U BRISELU, SAMO DA SE SLIKA: Nije odgovorio na 20 dodatnih pitanja Evropske komisije...

Poručio je da ne vjeruje da će se Vijeće ministara formirati do kraja marta, kako je to ranije bilo najavljivano. 

“Ja sam mislio da to uradimo do dolaska Hahna. Bilo bi veoma dobro da imamo tu vrstu završenog posla, ali sada je to nemoguće. Procedure to ne dozvoljavaju. Kada smo bili u Briselu rečeno je da su očekivanja od BIH da završe roaming, akreditovanje visokoškolskih ustanova i Savjet ministara i da se to ne treba uslovljavati. Mi smo završili dvije stvari, a volio bih da to završimo prije dolaska Hahna”, naveo je Dodik u izjavi.

Što se tiče četvrtog partnera u vlasti – Dodik je rekao da ga nema.

“Ovdje postoji srpska i hrvatska politička reprezentacija, to je davno konstituisano. Kako će izgledati bošnjačka – to je stvar bošnjačke strane”, izjavio je Dodik.

Današnjem sastanku prisustvovali su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA. Usaglašena je i izjava o prinicipima vezanim za formiranje vlasti na državnom nivou…

Čitaj još:   JAVIO SE DAVOR, ČOVJEK STIJENA: Mile Dodik poslao ubicu u Austriju da me ubije ...

http://iBalkan.net

ČISTA PROVOKACIJA: MILE Dodik odbacuje izvještaj o Srebrenici???

MILE Dodik je nedavno najavio da će tražiti da parlament Republike Read more

Komentariši