IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL Erdogan, ponovio: Aja Sofiji opet se vraća status džamije…

BILA JE VELIKA GREŠKA Pretvaranje Aje Sofije u muzej ‘bila je velika greška’, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan…

ISTANBUL: Regija, vijesti, petak, 29.03. 2019…06: 39  ISTANBUL Erdogan, ponovio: Aja Sofiji opet se vraća status džamije…

PREDHODNOG DANA JE Turski predsjednik Redćep Tajip Erdogan rekao je u srijedu da je vrijeme da se istanbulska znamenitost Aja Sofija preimenuje u džamiju jer je njeno pretvaranje u muzej “bila velika greška”.

“Aja Sofija više se neće zvati muzejom. Taj status bit će joj oduzet. Aju Sofiju zvat ćemo džamijom”, izjavio je Erdogan za televiziju A Haber.

“Oni koji dođu u Aju Sofiju posjetit će džamiju Aju Sofiju”, rekao je, prenosi Hina.

Bivša crkva i džamija, a sada muzej često izaziva napetosti između kršćana i muslimana zbog islamskih aktivnosti koje se tamo odvijaju, poput učenja Kur'ana i zajedničkih molitvi.

Čitaj još:   SRBIJA OTVARA GRANICE Od 1. juna ne za sve države... (foto)

Njen sekularni status dopušta svim vjernicima da meditiraju, posmatraju ili jednostavno uživaju u zapanjujućoj arhitekturi građevine koja datira iz 6. stoljeća.

Erdogan u predizbornoj kampanji, kojom skuplja glasove za svoju Stranku pravde i razvoja, uoči lokalnih izbora 31. marta.

Turski čelnik rekao je da će se o toj ideji raspravljati nakon izbora.

“Mislimo da je došlo vrijeme da preduzmemo takav korak, koji turski narod zahtijeva”, rekao je.

Taj potez vjerovatno će izazvati ljutnju kršćana i povećati napetosti između historijskih neprijatelja, Turske i Grčke, koje su obje članice NATO- a.

Izvor: Agencije

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši