IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRESE SE SRBIJA: Vučić pola Srbije tajno prodao ARAPIMA ZA MALE PARE…

Samo što je javnost primila k znanju da se interes kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji ne svodi samo na beogradski atar, pa su postali i vlasnici „Luke Novi Sad“, stigle su i najave o mogućim novim arapskim ulaganjima.  

Srbija sa ovim arapskim investicijama koliko je na dobitku, a koliko kompanije iz UAE, mediji navode plaši da je Srbija vrlo malo na dobitku.

Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ovih dana je iz Abu Dabija poručio da Srbija može da očekujemo novi talas investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, da agrobiznis i dalje ostaje za njih značajan sektor za ulaganja, ali su u razgovorima pokazali zainteresovanost i za IT sektor.

Novosadska luka prodata je ovih dana kompaniji „Ports Dubai“ za početnu cijenu od nepunih osam miliona eura, a kupac bi u naredne tri godine trebalo da uloži najmanje 15 miliona eura u njenu modernizaciju.

Da li su dosadašnjim ulaganjima kompanije iz Emirata već strateški označile svoje prisustvo u ovom dijelu svijeta, gdje ih ranije nije bilo? Može li se to reći s obzirom na značaj udjela Etihada u nacionalnoj avio-kompaniji, s obzirom na posjed koji je „Beogradom na vodi“ kompanija iz Emirata dobila u srcu Beograda, ali i na kupovinu PKB korporacije sa 17.000 hektara zemlje uglavnom na teritoriji dve beogradske opštine? Treba li posebno ukazivati kakva je strateška pozicija novosadske luke na Dunavu?

Čitaj još:   CRNA GORA OTVARA GRANICE SA SRBIJOM, BiH...

“Proteklih nedelja smo bili svjedoci konstantnih i neskrivenih pritisaka Vašingtona povodom najava da bi Kinezi mogli da kupe italijansku Luku Trst kao još jednu kapiju za ulazak njihove robe u Evropu. Nije Novi Sad, naravno, Trst, niti je Dunav more. Ali, zar je potrebno objašnjavati kakav je njegov značaj s obzirom na povezanost Sjevernog i Crnog mora zahvaljujući Dunavu i kanalu Rajna-Majna-Dunav. A luka u Novom Sadu je trenutno jedina ozbiljnija luka u Srbiji, s obzirom na to da smo beogradsku, zahvaljujući privatizaciji, učinili mrtvom. Ali, očigledno ni Arapi nisu Kinezi, da bi Zapad oličen u Vašingtonu imao nešto protiv ove kupovine”, navode beogradski mediji.

Iznenadnim prisnim vezama Srbije i Emirata bavili su se i mediji na Zapadu, ali i na Bliskom istoku, uz najrazličitije spekulacije.

Uz konstataciju da je princ Abu Dabija Muhamed bin Zajed al Nahjan američki posrednik u Istočnoj Evropi, portal „Oko Bliskog istoka“ (Middle East Eye) svojevremeno je prenio ocjene da je razlog investiranja UAE u Srbiju upravo strateško pozicioniranje Emirata, između ostalog, da spriječi širenje ekonomskog i geopolitičkog uticaja Turske na Balkanu. Ali i to što bi Zapad htio da spriječi Srbiju da se previše veže za Putinovu Rusiju u sektoru odbrane, jer Srbija sa dobrom namjenskom industrijom ima šta da ponudi Bliskom istoku, a Emirati su, prema podacima Međunarodnog mirovnog istraživačkog instituta iz Stokholma, među pet najvećih uvoznika oružja na svijetu.

Čitaj još:   NOVI REZULTATI Izbora u Srbiji: Vučić osvojio 59,2 posto glasova, koalicija SNS- a 43,3 %... (foto, video)

izvor: SB

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more

Komentariši