IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TURSKA SUTRA BIRA:Izbori koji potvrđuju Erdoganovu politiku na vlasti…

BIČE TO Prvi lokalni izbori nakon što je Turska prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja…

ANKARA: Regija, Ekonomija, subota, 30.03. 2019…08: 09…  TURSKA SUTRA BIRA:Izbori koji potvrđuju Erdoganovu politiku na vlasti…

U nedjelju, 31. marta, u Turskoj održavaju se lokalni izbori na kojima će sudjelovati 12 političkih partija i 73 nezavisna kandidata za načelničke funkcije.

Turska je prešla sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, a što se dogodilo nakon predsjedničkih i općih izbora koji su održani 24. juna prošle godine, na kojim je uvjerljivu pobjedu odnijela AK partija Recepa Tayyipa Erdogana. 

Od prošlih do sutrašnjih lokalnih izbora situacija u Turskoj drastično se promijenila, a najvidljivije promjene desile su se u ekonomiji koja ranije bila glavni izborni adut Redžepa Tajipa Erdogana.

On je svoje uvjerljive pobjede nizao zahvaljujući eksplozivnom rastu turske ekonomije: u posljednjih 20 god utrostručen je GDP Turske koja je svrstana u red zemalja s najbrže rastućom ekonomijom u svijetu, i koja zauzima 16. poziciju na listi najrazvijenijih država planete.

Današnje ekonomske prilike u Turskoj nisu ni izbliza tako dobre i Erdogan se usljed pomanjkanja privrednih uspjeha sve više okreće nacionalističkoj retorici kako bi mobilizirao članstvo da izađe na izbore i glasa za njegovu AK partiju.       

Čitaj još:   DVIJE STVARI SU KLJIUČNE ZA RJEŠENJE MISTERIJE: Silueta koja se spušta prema Savi, oglasio se otac nestalog mladića iz Splita... (foto, video)

Mnogi poznavaoci prilika u Turskoj smatraju da bi predstojeći lokalni izbori mogli biti prekretnica.

AKP važila kao nepobjediva stranka, ali, ukoliko bi opoziciji pošlo za rukom da u velikim gradovima osvoji mjesta gradonačelnika, time i veliki politički i privredni uticaj, ta slika bila bi narušena…

Političari koji osvoje vlast u Istanbulu i Ankari, vladaće u gradovima gdje živi više od 20 miliona ljudi. To je otprilike jedna četvrtina ukupnog turskog stanovništva.

Pritom, samo Istanbul doprinosi bruto domaćem proizvodu zemlje sa 31,2 odsto, dok je Ankara sa devet procenata na drugom mjestu. Kada je riječ o industriji, Istanbul i Ankara doprinose BDP-u zemlje sa 37 procenata. 

Ovih dana u Turskoj se svi sjećaju jedne popularne izreke, koja se ne tako davno i obistinila: „Put do vlasti ide preko funkcije gradonačelnika“.

I Erdogan je, da podsjetimo, političku karijeru započeo kao gradonačelnik Istanbula (1994- 1998).

Na svih 13 održanih izbora od 2002. do danas, AKP izlazila kao pobjednica. Međutim, ukoliko dogodi da AKP izgubi velike gradove, Ankaru i Istanbul, mnogi u tome vide početak njenog kraja.

Nema sumnje, pred Turskom su najneizvjesniji lokalni izbori u modernoj povijesti. A

No, u slučaju pobjede AK partije, Edogan će dodatno učvrstiti vlast i poslati u penziju jednu cijelu generaciju turskih opozicionih političara – „hroničnih gubitnika“.

Čitaj još:   VEĆ VIĐENO: Vučića hoće da ubiju 5.438. put? (foto, video)

http://iBalkan.net  

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši