IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UDARNA VIJEST: 100 godina za ubistvo u BEOGRADU…

Optženi su dobili ukupno 100 godina zatvora…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, petak, 05.04. 2019…09: 39…  UDARNA VIJEST: 100 godina za ubistvo u BEOGRADU…

Specijalni sud proglasio krivim za ubistvo vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. četvoricu optuženih pripadnika DB.

Nakon čitanja presude, predsjednik sudskog vjeća saopštio je da su optuženi Radomir Marković i Milan Radonjić optuženi na po 30 god. Miroslav Kurak i Ratko Romić “dobili” su po 20 godina.

Optuženi su tadašnji šef Resora državne bezbjednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak koji je u bijekstvu.

Na ovu odluku suda, pravo žalbe Apelacionom sudu imaće i tužilaštvo i odbrana.

Marković i Radonjić se terete za krivično dijelo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj riječi da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude.

Čitaj još:   DINA Bajramspahić: Možemo reći da sada govorimo o većini od 30. avgusta bez URE... (foto, video)

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio “tadašnji državni vrh”, a optuženi izvršioci.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, a da su svi optuženi odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Suđenje je počelo 1. juna 2015. i kako se navodi u optužnici, Slavko Ćuruvija je ubijen iz niskih pobuda po nalogu N.N. lica iz najviših struktura vlasti jer ih je javno kritikovao.

Zamjenik tužioca Milenko Mandić u završnoj riječi nazvao je smrt Ćuruvije “mučeničkom”, navodeći da je ubijen u borbi za bolju budućnost i obnovu demokratije, ali i zbog svoje istinoljubivosti…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši