IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR DEKLASIRAO EKONOMCA

Da sjajna igra i možemo reći nesrećan poraz (4:3) u utakmici polufinala Kupa Srbije u futsalu protiv višestrukog šampiona i već dugi niz godina jedne od najboljih futsal ekipa u našoj zemlji kragujevačkog Ekonomca nije bila slučajna epizoda novopazarskih istinskih majstora “igre na petoparcu” pokazao je i meč XX kola futsal lige Srbije u kojem su Novopazarci na svom parketu, ovoga puta, deklasirali Ekonomca rezultatom 8:3.

Ne pamtim kada je Ekonomac izgubio jednu prvenstvenu utakmicu ovako visokim rezultatom. Fenomenalna igra novopazarskog tima u najboljoj utakmici vjerujem u istoriji ovog mladog tima ne dozvoljavami da preturam arhive i bavim se preterano gostujućim skupocjenim timom koji je najskuplja investicija Kragujevca u sportu. Brazilci, reprezentativci Srbiej i Bosne, navika da se pobjedjuje sve to večeras nije vrijedilo mnogo.

Protiv sebe su imali razigrane novopazarske pčelice koje su u stilu Muhameda Alija vezle oko protivnika svako malo zadajući mu sve jače i jače udarce da bi ih dokusurio gol kojega je postigao golman Novog Pazara Mirza Hot u svojoj najboljoj utakmici u karijeri.

Dugo vjerujem niko nije video ekipu Ekonomca tako bespomoćnu, jednoličnu, bezidejnu i nervoznu. Sve im je smetalo, za sve su prigovarali naviknuti da se sve vrti oko njih, da svuda imaju povlašćen položaj a da oni samo beru lovorike i kite se njima.

Večeras ih je u dvorani Pendik savladalo srce, znanje ali I fascinantna igra, borbenost i zalaganje futsalera Novog Pazara. Bila je to lekcija malog fudbala u trajanju od četrdeset minuta koju će Kragujevčani dugo pamtiti.

Krenuću od domaćeg golmana.Mirza Hot je po svemu vidjenom bio igrač koji je odlučio ovaj meč. Toliko fenomenalnih odbrana, toliko panterskih intervencija da je bilo uživanje posmatrati kako polako ali sigurno zida ogromni zid ispred svojeg gola kojega svi Ekonomčevi internacionalci nisu uspjeli da sruše večeras.

Kapiten Eldin Redžović je već odavno jedan od najboljih futsalera u Srbiji i mnogo šire, on je stub i vodja ove ekipe a večeras je postigao het trik, dakle isto onoliko golova koliko su svi Kragujevački skupocjeni momci postigli za cijelu utakmicu.

Ninoslav Aleksić je bio dvostruki strijelac i u pojedinim trenucima se poigravao loptom, činio egzibicionu malofudbalsku magiju i podizao sjajnu novopazarsku publiku u dvorani Pendik na noge.

Elvedin Sadović kao i uvijek standardno na lopti jak i dobar, uvijek u žiži dešavanja, nesalomiv u duelima i on je večeras tresao mrežu reprezentativnih golmana Ekonomca.

Milan Mutavdžić, taj naš reprezentativac, neuhvatljiv, lak na koraku, i uvijek opasan. Dejan Jovanović uvijek korak ispred svog protivnika, postigao je onaj drugi, veliki drugi gol koji je dodatno osokolio naše momke.

I ostali fudbaleri koji su povremenu ulazili u igru maksimalno su odradili svoj zadatak i dali doprinos ovoj grandioznoj pobjedi Novog Pazara. Zapravo Gavrilović, strateg domaćeg tima je ovoga puta napravio taktiku i strategiju kojom je, vodeći se iskustvima iz meća polufinala Kupa Srbije, želeo da po prvi put Novi Pazar dodje do pobjede u duelima protiv Ekonomca.Kako su se stvari odvijale na parketu dvorane Pendik sve je govorilo da će tako i biti.

Čitaj još:   Zukorlić stvara haos u Novom Pazaru...

Domaći su igrali pokretljivo, lako i u napadu i u odbrani, bili opasni i svako malo je prijetila opasnost po gol Ekonomca. Na poluvremenu je bilo velikih, nevjerovatnih 4:1 za domaći tim čiji su fudbaleri izdržali dedmominutni pressing i igranje sa igračem više u polju Ekonomca kojem se opet ta taktika, igre bez golmana, debelo osvetila. Čak četiri gola su primili nakon svojih grešaka u napadu, sporosti da se golman vrati na gol. Koristili su to Redžović dva puta, Aleksić i Hot po jednom.

Ekonomac je sve bazirao na jednom igraču Brazilcu Talesu i očekivali su da će on svojim jakim i preciznim šutevima donijeti prevagu, pa posle vodstva Pazara barem izjednačenje a kada je ladja Ekonomca istinski počela da tone da će im to biti slamka spasa. I šutirao je Tales sa svih pozicija kad bi mu se god ukazala prilika ali je večeras Mirza Hot bio nesavladiv čak i u situacijama kada smo već vidjeli loptu u golu, novopazarski golmanski panter, odnekud bi se pojavio i brzinom munje reagovao i otklanjao opasnost od svog gola.

I to je nosilo domaće fudbalere, ta sigurnost i nesavladibvost Mirze Hota. Da vam ne govorim kada je nakon jedne od mnogobrojnih svojih sjajnih intervencija uhvatio “živu” loptu protivničkom igraču i odmah šutnuo prema praznom golu gostiju i lopta je ušla u gol zajedno sa protivničkim igračem koji je jurio da je zaustavi.

Kakva utakmica, kakva pobjeda novopazarskih majstora malog fudbala. Ova pobjeda je satisfakcija nevjerovatnoj upravi kluba koja već godinama entuzijazmom, ljubavlju, sredstvima, mišićima, svojim srcima vode ovaj klub, najskromniji medju novopazarskim superligašima po sredstvima ali velikom u rezultatima i dostojanstvenom, časnom i ljudskom prezentovanju Novog Pazara.

Ovom utakmicom i pobjedom su istinski stavili pečat na document na kojem piše da su i definitivno jedna od najboljih futsal ekipa u Srbiji i da zaista mogu da pobjede svakog maker on bio i neprikosnoveni, višestruki šampion države i višestruki pobjednik Kupa Srbije.

Žalim samo zbog toga što večeras u dvorani Pendik nije bilo više gledalaca koji bi bili svjedoci velikog trijumfa, istorijskog s obzirom da je domaći tim pobijedio ekipu koja u domaćem prvenstvu praktično ne zna za poraz ali i više od toga zbog bravurozne i maestralne igre Novopazaraca koji su ponizili Ekonomac i njegove skupocjene zvijezde.

Večeras je Pendik morao biti pun ko šiše. Sramota me je i da izgovorim da je nekada bilo više gledalaca na nekim kvalifikacionim utakmicama pionira na Ramazanskom turniru nego na utakmici u kojoj su snage odmjerile ekipa Novog Pazara i evropski malofudbalski gigant Ekonomac. Kako bi to izgledalo da boksuju recimo Hajro Ličina i Mate Parlov a u dvorani bude petsto gledalaca.

Čitaj još:   Živjeti islam: Srbija – Novi Pazar (VIDEO)

Kunemo se da volimo sport, pa pokažimo to. Ovo je bila jedna od tih prilika. Koliko je gostima teško pao ovaj poraz govori i istinski presedan kada je Futsal liga Srbije u potanju da je poslije utakmice trener gostiju Predrag Rajić odbio da da izjavu za novopazarsku televiziju. Kada je na prošloj utakmici Ekonomac pobijedio brzinom munj ej došao do novinara i stao ispred kamere. Ovoga puta vrlo drsko i nevidjeno neprofesionalno samo je, uz neko bahato nazovi opravdanje, pohitao ka svlačionici.

No, apsolutno i nije važno šta je on imao da kaže a nije rekao, bitna je pobjeda Novog Pazara, bitno je to koliko su svi igrači na parketu djelovali moćno, ubitačno, kao jedno i ta udarna pesnica je večeras u dvorani Pendik snagom svojeg znanja i majstorske igre srušila Ekonomac.

Svaka vam čast momci ne samo na pobjedi već na igri, na srcu, borbenosti, zalaganju, na spremnosti da “izginete” na parketu. Ova pobjeda je nagrada za sve što ste uradili tokom svih ovih superligaških sezona, uprkos tome što su vas tretirali kao pastorče novopazarskih superligaških timova, dokazali ste da ste vrhunski tim kojim Novi Pazar mora da se ponosi i da ste rame uz rame sa odbojkašima, košarkašima i rukometašima. Vi ste ponos naše čaršije!

Autori: Fehim Karišik i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši