IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DADA UBIJENA NOVINARKA: Raskrinkala policijsku zavjeru devedesetih u Sandžaku?

Navršava se 25 god od nerasvijetljenog ubistva novinarke Dade Vujasinović, ubica je i dalje nepoznat…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 09.04.2019…09: 09… DADA UBIJENA NOVINARKA: Raskrinkala policijsku zavjeru devedesetih u Sandžaku?

Njen ubica i dalje nepoznat, istraga, više puta obnavljana i “dopunjavana” vještačenjima i obećanjima, u predistražnoj fazi…

“Mene, hvala Bogu, neće moći da lažu”, pisala novinarka Dada Vujasinović u jednom od svojih tekstova o ratu u Hrvatskoj objavljenom u časopisu “Duga” u maju 1993. godine. Godinu dana kasnije, 8. aprila 1994, povučen je oroz. Danas nema zvaničnih dokaza li je izvršila samoubistvo ili je ubijena. Nju nisu lagali, a da li su sve nas?, piše “Blic”…

Za mnoge simbol hrabrosti, predanosti profesiji, uzor vječiti borac za istinu, Dada je otišla prerano, u 30. godini života.

Pronađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu. Njen slučaj je od početka označen kao samoubistvo, da bi 2009. godine okružni javni tužilac u Beogradu prekvalifikovao događaj u ubistvo i pokrenut prvi pretkrivični postupak.

Tragovi pronađeni na mjestu zločina poslati na vještačenje,dok je holandski forenzički institut u Hagu 2016. godine vještačenjem je ustanovio da je u pitanju jedno opaljenje, te došao do zaključka da smrtonosne povrede mogu biti “rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja”. Deset godina od pokretanja predistražnog postupka, novih informacija nema.

Hrabra, vesela, pametna – tako Dadu ukratko opisuje Vanja Bulić, njen kolega iz “Duge”.

“Sjećam se, zavuče ruke u farmerke, smije se i pita za putni nalog. Ona je bila jedina žena iz redakcije koja je izvještavala sa ratišta”, priča Bulić za “Blic”.

Čitaj još:   SARAJEVO: Izrešetan osuđivani kradljivac vozila...

I tog posljednjeg dana kada su je on i kolege vidjeli – bila je nasmijana. Siguran je, kaže, da je ubijena

Prijetnje su u to vrijeme, kaže, dolazile sa svih strana, ali nisu prijetili samo njoj, već i cijeloj redakciji.

“Dešavalo se da pronađe mrtvu pticu na svom automobilu ili da dođe kući i vidi da su joj ulazna vrata preškrabana. Imala je i direktnih prijetnji, ali nismo se mi bojali onih koji prijete javno, već su ovi drugi bili problem”, objašnjava Vanja Bulić.

“Od prvog dana govorim da je ubijena. To jutro se vratila iz Novog Pazara sa četiri trake na kojima su bili dokazi da policija prodaje oružje muslimanima. One su nestale iz njenog stana nakon ubistva i nikad nisu pronađene”, kaže Bulić.

Radislav Vujasinović, otac ubijene novinarke,u razgovoru za N1 navodi da je njegova kćerka bila svjedok događaja u Sandžaku devedesetih, kada su policajci Bošnjacima prodavali oružje, a zatim ih hapsili i tukli, i to isto oružje na silu od njih oduzimali.

U trenutku kad je ubijena, dodaje on, radila je na temu šverca oružja u Sandžaku.

“U zelenoj fascikli je bila sva ta dokumentacija koju je imala i koja je nestala, jednostanvo je nestala”, kaže Vujasinović…

Čitaj još:   Vodena bujuica odnijela na desetine ljudi... (foto)

Dada Vujasinović je rođena 1964. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, radila je kao novinar u “Privrednom pregledu”, da bi od 1990. postala član redakcije “Duga”.

Izvještavala je sa ratišta u Jugoslaviji, a svoj beskompromisni stav pokazala je i nizom tekstova u vezi sa političkom scenom Srbije…

 izvor Blic

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši