IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BANJA LUKA: Kukasti krst i četiri S na Arnaudiji džamiji (foto)

Arnaudija džamija u Banjoj Luci iscrtani kukasti krst i četiri “S”…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak,11.04.2019..08: 59… BANJA LUKA: Kukasti krst i četiri S na Arnaudiji džamiji (foto)

Arnaudija džamija iz Banje Luke je uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO- a. Na džamiji u izgradnji su osvanuli nacistički znakovi četiri “S” i kukasti krst.

Vandalski čin je prvi uočio radnik na gradilištu kodmah je slučaj prijavio policiji.

Policijski službenici nadležne stanice Policijske uprave Banja Luka izvršili su jučer uviđaj i preduzimaju potrebne mjere i radnje sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti ispisivanja uvredljivog sadržaja na vjerskom objektu u izgradnji koji se nalazi na raskrsnici Ulica braće Mažar i majke Marije i Ulice Omladinska u Banjoj Luci.

O početnim saznanjima upoznat je i dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Čitaj još:   PONOSNA CRVENA AUTO- KOLONA U NIKŠIĆU: CRNOGORSKE ZASTAVE, PATRIOTSKE PJESME…(foto-video)

Policijska uprava Banja Luka osuđuje ispoljavanja netrpeljivosti, ali i kao uvredljivih sadržaja i nasilničkog ponašanja, saopćili su iz ove Policijske uprave.

Podsjećamo, Defterdarija ili Arnaudija džamija je jedna od 15 u ratu srušenih džamija u Banjoj Luci.

DAKLE Jedan od potpisnika Ferhad- pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka – defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija , koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, i nedaleko je od Ferhadije džamije…

http://iBalkan.net

Komentariši