IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Grupa studenata iz Sandžaka posjetila Čanakale…

BLIZU 50 studenata posjetila šehitluke u Čanakaleu, to je mjesto gdje je ukopan i značajan broj Bošnjaka učesnika ove bitke…

ČANAKALE: Sandžak, Putovanja,vijesti, nedelja… 21.04.2019…07: 28…Grupa studenata iz Sandžaka posjetila Čanakale…

Studenti su tako proučili i Fatihu pred dušu svojih djedova…

U okviru projekta Balkanska omladinska škola (Balkan youth school) koji se realizuje Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) RTurske, ta grupa studenata iz Sandžaka posjetila je turski grad Canakale, odnosno mjesto gdje se dogodila čuvena Galipoljska bitka…

Oko 50 studenata posjetila je šehitluke u Canakaleu, mjesto gdje je ukopan i značajan broj Bošnjaka učesnika te bitke. Studenti su tako proučili i Fatihu pred dušu svojih djedova. 

Avdija Sadiković, nekadašnji student Univerziteta Marmara u Istanbulu, kazao je kako je za njega vrlo emotivno bilo posjetiti mjesto na kojem se borio i njegov dedo. 

“Zaista je ovo za mene jedan veoma emotivan trenutak. Dede skoro većine studenata, koji su danas ovdje, borili su se na ovim prostorima”, kazao je Sadiković. 

Čitaj još:   ŠEŠELJ ZAPRIJETIO Đukanoviću i Markoviću: VODAT ĆU VAS VEZANE KROZ PODGORICU!

Studentica Džejlana Holić kazala je kako je i ranije imala priliku posjetiti Canakkale, odnosno mjesto događanja Galipoljske bitke. 

“Ovo je za nas veoma važno mjesto. Mnogo je ljudi iz Sandžaka koji su šehidi Canakkalea. Ovo je prilika svakako za njih uputimo molitvu”, poručila je Holić. 

“Balkanska omladinska škola” predstavlja obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka, koji u Sandžaku realizuje Udruženje “Svetionik” pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske. 

Projekat se realizuje i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Kosovu, Grčkoj i Kipru.

Osnovni cilj ovog projekta je izgradnja mosta između Republike Turske i srodnih zajednica i realizacija edukativnih projekata…

http://iBalkan.net 

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši