IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Traže se nova imena ulica, bulevar Alije Izetbegovića, Kralja Tvrtka…

Predlog odluke Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka nije stavljen na dnevni red sjednice Skupštine Novog Pazara podrazumjevao je da ulice u Novom Pazaru ponesu imena brojnih istaknutih bošnjačkih kao i srpskih ličnosti…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti, četvrtak… 25.04.2019…08: 58… NOVI PAZAR: Traže se nova imena ulica, bulevar Alije Izetbegovića, Kralja Tvrtka…

Među njima je i Aćif Hadžiahmetović (Aćif- efendija), gradonačelnik Novog Pazara kojeg su partizani streljali…

U obrazloženju predloga odluke, SDA je navela da je Aćif- efendija i kao bio osnivač predsjednik bošnjačke partije Džemijet, ali i poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik Novopazarskog sreza, ali i “organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva”.

Bošnjačko nacionalno vijeće je pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali sudski proces još nije završen.

Prema predlogu SDA Sandžaka, ime Aćif- efendije bi trebalo da ponese dio Ulice Gojka Bačanina u centru grada, gdje se nekada nalazila njegova kuća.

Centralna ulica u Novom Pazaru koja nosi ime Stefana Nemanje bila bi preimenovana u Bulevar ZAVNOS- a (Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka), a po tom predlogu Novi Pazar bi imao još četiri bulevara.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Ako tražite posao, pročitajte koja su zanimanja najtraženija, nedostaju farmaceuti, ljekari, profesori, ekonomisti i pravnici... (foto. video)

Spajanjem ulica Ejupa Mušovića i Dubrovačke nastao bi Bulevar Alije Izetbegovića, magistralni put kroz naselje Mur postao bi Bulever kralja Tvrtka, Ulica Save Kovačevića Bulevar Sandžaka, a Kej skopskih žrtava bi postao Bulevar Vinstona Čerčila.

Prvomajska ulica dobila bi naziv po osnivaču Novog Pazara Isa- begu Ishakoviću, a Ulica 7. jula po Mehmed paši Sokoloviću.

U obrazloženju predloga za promenu naziva ulica SDA Sandžaka je navela da trenutni nazivi “ni na koji način ne odražavaju ono što Novi Pazar jeste, niti se mogu smatrati odrazom identiteta Novog Pazara i njegovih građana”.

Odbornici SDA Sandžaka napustili su sjednicu Skupštine Novog Pazara, pošto je sa dnevnog reda skinut ovaj predlog.

To je odlučeno na predlog Srpske napredne stranke, a sve to su podržali odbornici Sandžačke demokratske partije, poslije čega su članovi SDA Sandžaka, predvođeni predsjednicom parlamenta Ifetom Radončić, odmah napustili sjednicu.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši