IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILE SE ”UMISLIO”: DODIK SE JAVIO IZ VATIKANA- REKAO sam PAPI da su Hrvati ugroženi, Srbi su im saveznici, a Bošnjaci …

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, susreo se u petak, 26. aprila sa papom Franjom, a za N1 je otkrio utiske sa sastanka.

“Mislim da je u svakom smislu jedan od najvećih autoriteta. Impresivno, i po porukama važno šta smo razgovarali. Zaista sam zadovoljan načinom na koji sam primljen i temama o kojima smo razgovarali”, kazao je u uvodu Dodik.

“Teme su bile vezane za odnos BiH sa Vatikanom, odnosno sa Katoličkom crkvom. Razgovarali smo o okvirima ugovora koji BiH ima sa Katoličkom crkvom. Svakako i o temama koje su univezalne, o potrebi da se svijet organizuje da se obezbijedi mir i stabilnost, da događaji kakav je bio na Novom Zelandu i Šri Lanki svakako destabilizuju i unose nemir među ljude i da način na koji se tako šalju grozne poruke destabilizju ljudsku zajednicu”, kazao je Dodik u razgovoru za N1.

Iskazao je potrebu širenja tolerancije i saradnje.

Šta je poručio papi, šta je on poručio njemu i građanima u BiH?

“Ono što sam ja učinio jeste da sam potvrdio opredjeljenje da svi nivoi vlasti u BiH ostaju privrženi ugovoru sa Katoličko crkvom, da smo spremni da radimo na realizaciji svih tih elemenata. Da u BiH nema Zakona o restituciji koji onemogućava efekivno provođenje tog zakona, odnosno ugovora i da trebamo određene napore da dođe do zakonskog regulisanja. Poručio sam mu da je BiH opredjeljena ka EU integracijama i da očekujemo podršku sa te strane. Bilo bi dobro razumijevanje naše situacije se ojača kroz prisustvo i sagledavanje problema u BiH koji su historijski stečeni i trenutni”, izjavio je za N1 Milorad Dodik.

Dodik je kazao da je papa Franjo upoznat sa činjenicom da nije formirana vlast.

Čitaj još:   DANAS Narandžasti meteo alarm, 41 stepen u hladu... (foto)

“Da to nije dobra demokratska poruka, da se šest mejeseci nakon izbora ne poštuje volja naroda i da BiH iz nekih spekulativnih razloga ne uspjeva da konstitiše vlast i da u tom pogledu unosi dosta zastoja u funkcionisanje sistema”, rekao je Dodik.

“Iskazana je potreba da se nastavi saradnja na bazi ugovora sa Katoličkom crkvom, da se osigura mir i stabilnost svakog čovjeka, da tri zajednice moraju da nađu način svog egzistiranja, slobodno upražnjavanje vjere na svim dijelovima. Ja sam papu upoznao sa pozdravima koje prenosim od strane patrijarha Irineja. On je rekao da on sa njim sarađuje na komisiji koja se bavi kanonizacijom Stepinca i da će nastaviti da sarađuju na tom polju”, naveo je Dodik za N1.

“Razgovarali smo o kretanjima u Evropi, potrebi da ona očuva svoj hrišćanski karakter i da to može da predstavlja dodatnu garanciju za njenu stabilnost i razvoj”, dodao je.

Sa Dodikom u posjetu Vatikanu išla je i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, a Dodik je za N1 komentarisao izjavu Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da ovo nije državnička posjeta.

“To za mene nije važno u ovom trenutku. Dobio sam poziv i na bazi tog poziva sam se sreo sa papom i državnim sekretarom Vatikana. Procedure u Predsjedništvu poznaju ovakve stastanke. Nedavno je Komšić bio u Makedoniji, ja sam o tom sastanku bio upoznat kroz medije”, poručio je.

Zašto je išla i Cvijanović – Dodik je pojasnio riječima:

“Smatrao sam da Republika Srpska je u pogledu realizacije svojih odnosa sa Katoličkom crkvom, i da se iz budžeta RS finansira Katolička gimnazija u Banjaluci, da smo dali značajna sredstva za obnovu crkve na Petričevcu i Doma za penzionire govori o o našim namjerama, da Republika Srpska ima ša da pokaže”, kazao je.

Čitaj još:   Dragan Bursać: DODIK VODI ZEMLJU U RAT!

“Svakako je dobro što je predsjednica bila tu i važno je to smo mogli da prenesemo papi činjenicu da je Vlada Republike Srpske odvojila novac za pomoć u rekonstrukciji i izgradnji stradale crkve Notre Dame i da smo u tom pogledu vidjeli smo zahvalnost”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je na koncu razgovora prenio papine čestitke svim pravoslavcima za Vaskrs, a dodao je kako će on taj praznik, koji nastupa u nedjelju, provesti u krugu porodice i prijatelja.

izvor: slobodnabosna.ba

DODIK PRITISNUT UZ ZID, KOMANDANT NATO ŠTABA MU PORUČILA…

Brigadni general Marti Bisel, komandant NATO štaba u Sarajevu, preuzela Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši