IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NIKOME KO NIJE PRIZNAO GENOCID NE BIH DOZVOLIO DA DOĐE U POTOČARE, JER NE PRIZNATI GENOCID JE ZLOČIN

Mitropolit Mihailo, vrhovni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, poručio je u Centralnom dnevniku Face TV-a da BiH ne može biti država sve dok u njenom sastavu postoji RS. -Ne možete stvarati državu u državi, to nema nigdje u svijetu. Vjerujem da će sve biti BiH, jer to je država “od Kulina bana i dobrijeh dana”, kazao je on, prenosi novinska agencija Patria. -Nadam se da će doći do kompromisa i da će usijane glave jednom shvatiti da će to jednog dana biti kompaktna, zajednička država sa svojim granicama, koja će funkcionisati mnogo bolje nego što je bila bivša Jugoslavija, istakao je vrhovni poglavar Crnogorske pravoslave crkve.

Tvrdi da vodeći političari u RS-u, poput Milorada Dodika, te u Srbiji, poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ali i svi Srbi znaju da RS ne može održati.

-Ulazak BiH u EU i NATO, smatram, nije moguć sve dok RS postoji unutar BiH.

Komentarišući oslobađajuću presudu Vojislava Šešelja, mitropolit Mihajlo naglasio je kako vjeruje da se radi o dogovoru između Haškog tribunala i Srbije, kako bi ova država  mogla lakše da uđe u EU i NATO pakt.

-Drugog razloga nema, dodao je on.

Govoreći o Radovanu Karadžiću koji je u Hagu osuđen na 40 godina zatvora, mitropolit Mihajlo je konstatovao da treba da odgovara pred zakonom.

-Ako je tačno šta ljudi govore, a to je istorijski i faktički dokazano, naravno da treba da odgovara pred zakonom. Šta se dogodilo da od takvog čovjeka postane ovako nešto, sigurno je uloga Srpske pravoslavne crkve, SANU i Udruženja književnika Srbije. To je trolist koji je i prije genocida i građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u planu imao stvaranje velike Srbije. Ta ideja je postojala i u Drugom svjetskom ratu, a i ranije, kazao je mitropolit Mihajlo, uz konstataciju da SPC, SANU i Srbija ni danas nisu odustale od te ideje.

Čitaj još:   CRNA SUBOTA U SARAJEVU: Nevrijeme- vjetar oborio drvo, ne rade tramvaji, ogromne količine vode na cestama... (foto, video)

Istakao je kako mu nije poznat razlog zbog kojeg srpski političari i veliki dio srpske javnosti negiraju genocid u Srebrenici, dodajući da je “to veoma skupo, potreban je ogroman novac da se plati za te zločine”.

Mišljenja je da se genocid u Srebrenici treba izučavati u školskim udžbenicima, jer je to istorija ovih prostora, ali i da bi mlađe generacije shvatile da se ovaj zločin desio na prostoru RS-a, te da takvo nešto nikada više ne ponovi.

Podsjetio je i na prisustvo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2015.

-Vučić ne priznaje genocid u Srebrenici, a bio je tamo. Nikome ko ne priznaje genocid, ne bih dozvolio da dođe i da se pokloni. Kako nije bio genocid, a ubijeno je sedam, osam hiljada ljudi?! Ne priznati genocid, a doći na mjesto tog zločina je, prema mom mišljenju, morali zločin, smatra mitropolit Mihajlo.

Sam Vučićev dolazak u Srebrenicu, prokomentarisao je, nije bio zbog same Srebrenice, nego da premijer izvuče iz toga neku pozitivnu situaciju za Srbiju.

Upitan je i šta misli o Vučiću, Nikoliću i Dodiku.

Čitaj još:   VIC DANA: Mujo i Fata u parku... (foto)

-Ako Dodik može da kupi stan u Beogradu za 700.000 evra, sve je rečeno. Vučić je objektivniji od ostalih, a Nikolić je bio direktor groblja, grobar, odgovorio je mitropolit Mihajlo.

Govoreći o srpskom nacionalizmu, istakao je kako on traje mnogo vremena, te da ga je teško u potpunosti iskorijeniti.

-No, iskorijenit će oni sami sebe ako ovako nastave.

Prokomentarisao je i moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

Vjerujem u pozitivan ishod. Tako mora biti. Sve se mora platiti, kazao je, između ostalog, on.

izvor: patrija

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

SAMO DA NAM BUDE VEDRO! Očekuje nas fenomenalan NEBESKI SPEKTAKL!!!

Kiša takozvanih Perseida, odnosno meteorskih rojeva, specifična je po meteorima Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

SARAJEVO: KOMŠIĆ PORUČIO DAČIĆU, MJESTO TI JE U HAGU…

Lider DF-a i kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH iz Read more

Komentariši