IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LjAJIĆ-Novi Pazar je NEOTKRIVENA turistička destinacija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić otvorio je danas turističko-pešačke staze na lokalitetu Gradina. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansiralo je ovaj projekat vrednosti od 12 miliona dinara.

Cilj ovog projekta je da se arehološki lokalitet populariše kao atraktivnu turističku destinaciju Gradonačelnik Nihat Biševac tim povodom je kazao: „Danas smo uz podršku podpredsednika Vlade i ministra Rasima Ljajića otvorili pešačku stazu od Pazarišta do utvrđenja Gradina. Grad će i u narednom periodu, na zadovoljstvo svih ljubitelja istorije i tradicije raditi na očuvanju baštine, jer je Novi Pazar grad sa najviše kulturno istorijskih spomenika pod zaštitom Uneska. Priznanje EDEN kojim smo dobili status izuzetne turističke destinacije Evrope u Srbiji dodatni je podstrek da iskoristimo potencijal za razvoj turizma. U poslednje dve godine izgrađeno je šest hotela čime su znatno povećani smeštajni kapaciteti, a zabeleženo je i znatno veće interesovanje turista. Učinićemo sve da se ova tendencija nastavi.“

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić istakao je značaj ovog važnog spomenika kulture i njegovog turističkog potencijala koji se razvija kroz ovaj projekat.

„Ovo je jedan od najstarijih i najznačajnih spomenika kulture ne samo u Novom Pazaru već i u celoj Srbiji. Stari Ras sa Sopoćanima je na listi UNESKO-ve kulturne baštine. Nažalost, ono do sada nije bilo valerizovano kao turistička destinacija. Ovo vojno utvrđenje je po mnogo čemu specifično i sasvim sigurno je da može da bude turistička atrakcija. Ovo je takođe deo takozvane kulturne rute „Tranasformanika“. Turisti iz celog sveta posećuju kulturne spomenike koji se nalaze na ovoj ruti. Dosada je ovo je bio arheološki lokalitet koji nije bio poznat čak ni stanovnicima Novog Pazara. Na ovaj način pokušavamo da ga oživimo kao turističku atrakciju.

Novi Pazar ima tu sreću da ima spomenike kulture koji se nalaze na listi UNESKO-ove kulturne baštine. Ono što će biti naš zadatak je da ovu destinaciju približimo turistima iz zemlje i inostranstva. Ovaj projekat, koji je finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, čije je vrednost 12 miliona dinara ima za cilj da ovaj lokalitet učini dostupnim i kroz izgradnjom pešačkih staza i obnovom seoskog puta koji. Dosada je bilo praktično nemoguće doći do ove destinacije. On sada ne samo da je dostupan, nego predstavlja svojevrstan izazov za mlade koji vole da pešače“, rekao je ministar Ljaljić.

Čitaj još:   JAKOV Milatović: Ukaz Mila Đukanovića je na pravnoj snazi, izborni kalendar je počeo da teče, liste se predaju do 16. maja... (foto, video)

Ističući da Novi Pazar ima sreću da na tako malom prostoru ima nekoliko spomenika kulture na UNESKO-voj listi, ministar Rasim Ljajić se posebno osvrnuo na turističke potencijale Novog Pazara i načine kako da se razvija turistička ponuda grada.

„Cilj i grada i Vlade je da Novi Pazar pozicionira kao turističku destinaciju. Novi Pazar je devedesetih bio grad džinsa, sada doživljava bum u građevinskoj industriji, a ono što u perspektivi može da se razvija, to je turizam sa turističkim potencijalima. Imamo nekoliko potencijala koji Novi Pazar odvajaju od gradova u regionu. Pre svega to je različitost. Suština turizma je da pravite tu industriju doživljaja, a Novi Pazar sigurno poseduje potencijale za razvoj turističkih proizvoda. S druge strane, Novi Pazar je neotkrivena turistička destinacija i sve veći broj turista širom sveta upravo žele da otkriju nove destinacije.

Takođe, i blizina Kopaonika je veliki potencijal i mi ćemo se truditi da u zimskom periodu privučemo turiste u Novi Pazar, kao i u toku letnjih meseci, da zadržimo turiste koji prolaze kroz Novi Pazar na putu za more. Aerodrom u Lađevcima koji se otvara krajem juna predstavlja dobar osnov za razvoj turizma. Razgovaramo sa predstavnicima turstičkih agencija iz Turske o otvaranju čarter letova, koji će dovoditi turiste iz Turske u Novi Pazar. Ja sam siguran da za dve godine mi možemo da povećamo broj turista sa sadašnjih 20 hiljada na 50 hiljada, a za pet godina da povećamo do 100 000 turista. Da bismo to postigli, moramo mnogo više da radimo na promociji. Potreban je jedan organizovani, sistemski pristup.“, zaključio je ministar Rasim Ljajić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Nije istina da su napadnuti medicinski radnici... (foto)

Turističko-pešačka staza duga je 950 metara i počinje od restorana Pazarište do vrha lokaliteta tvrđave “Gradina”, prolazi kroz najatraktivniji deo netaknute priorode, ima karakter umerene planinske staze i uređena je za posetioce i turiste. Duž staze nalazi se 7 odmarališta. Na 550m od početka staze nalazi se raskrsnica gde se levo može nastaviti glavnom stazom, a desno je alternativna staza i dužini od 350m sa jednim odmaralištem. Duž staze postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table do vrha srednjovekovnog utvrđenja Gradina sa koga se pruža prelep pogleda na planine Goliju, Rogoznu i lokalitet Trgovište. Urađen je put preko Sebečava do lokaliteta Gradina, kao i plato za parking.

Tokom maja će biti postavljeno osvetljenje koje doprineti posebnoj ambijentalnoj celini na ovom važnom turističkom mestu u našem gradu.

Odeljenje za informisamje grada Novog Pazara- Jasmina Kruševljanin Bonđuković i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši