IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Hoće li u BiH uskoro radnike “tražiti svijećom”?

Od zemlje koja “izvozi” radnu snagu u zapadnoevropske zemlje, BiH je “odjednom” postala zemlja kojoj hronično nedostaje radne snage…

SARAJEVO:BiH, Ekonomija, vijesti, srijeda…01.05.2019…15: 55… Hoće li u BiH uskoro radnike “tražiti svijećom”?

Nije trebalo biti prorok, niti se podsjetiti Arhimeda, Pascala i Bernoullija, već samo malo sačekati…

Od zemlje koja „izvozi“ radnu snagu u zapadnoevropske zemlje Bosna i Hercegovina je po pravilima zakona o spojenim posudama „odjednom“ postala zemlja kojoj hronično nedostaje radne snage. I to gdje god „upreš prstom“.

Nedavno se pojavila informacija da na području Općine Bosanska Krupa nedostaje blizu 500 radnika u drvnoj industriji, građevinarstvu i metalnoj industriji. Ovaj podatak, iako nezvaničan, potvrdili su u Odnosima za javnost ove općine.

„Trenutno se radi o brojci od 500 radnika koji se traže u drvnoj industriji, građevinarstvu, a najviše u metalnoj industriji koja se u ovoj općini brže i značajnije razvija u posljednjih 6-7 godina i u tom smislu tražena su zanimanja poput galvanizera, zavarivača i CNC operatera“, rekao je Kasim Šertović iz Odnosa za javnost Općine Bosanska Krupa.

Prema njegovim riječima, Općina provodi anketiranje putem kojeg želi saznati koliko je pomenutog kadra za kojim postoji potreba u BiH i dijaspori, koji je zainteresiran da dođe ili se vrati u Bosansku Krupu te koji su njihovi uslovi i očekivanja…

Čitaj još:   DISKRIMINACIJA BOŠNJAKA U NOVOM PAZARU! U Poresku upravu na radna mjesta primljeni samo Srbi!

Ovdašnje gazde „magnati“ od Une do Drine utjelovili modernom nepoznato pravilo da se milioner „mora i treba“ postati za pet, a ne 50 godina, ali su zato hidrauličnim pikamerima za beton uništili tu, „nezahvalnu“ radnu snagu koja im je morala i trebala stvoriti lično bogatstvo.

U tom, kako rekosmo, prirodnom toku stvari, gdje je cijena rada u direktnoj vezi sa ponudom i potražnjom, lijena i korumpirana država nije znala ni htjela da mjerama smanjenja fiskalnih nameta i parafiskalnih harača „prisili“ poslodavce da minimalna plata bude 500 eura, ljudi su napustili bh. krajolik i otišli tamo gdje je bolje.

Poslodavci nemaju više izbora i do radne snage doći samo povećanjem plate, ali spirala odlazaka mladih i starih traje i dalje. Gdje i kako ih naći?

„Imamo problem. Moji radnici prelaze kod tebe, jer im daješ veću plaću“, rekao je drugi.

„Imam rješenje. Povećaj im platu i ostat će kod tebe“, poručio mu je prvi, stopostotno izvozno orijentiran, koji već duže vrijeme, da bi zadržao radnike, sukcesivno povećava lične dohotke, vodi ih na more i isplaćuje trinaestu platu…

Čitaj još:   UŽAS GRADONAČELNIKA BEOGRADA- ALEKSANDARA ŠAPIĆ KOJI KAŽE: "Ne ispunjavam haške želje"- NEĆE DA UKLONIM MLADIĆEV MURAL... (foto, video)

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši