IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VAŠAR U DELİMEDJE-PEŠTERSKE LJEPOTICE i TRKA KONJA

Kao i svake godine i danas je organizovan tradicionalni Vašar u prelijepom selu Delimedju na Pesterskoj visoravni, opstine Tutin.

Tradicionalni Vašar u Delimedju se svake godine zeljno ocekuje a danas je istom prisustvovao rekordan broj posjetilaca- preko 20.000 gostiju sa Pešterske visoravni kao i nasi Bošnjaci u dijaspori.

Ovaj dogadjaj je danas donio mnogo zabavljanja, provoda, uzivanja u muzici i vec tradicionalnim takmicenjima.

Na vasaru se jelo, pilo i zabavljalo, pjevale su se najljepše pjesme na svijetu a najvise sevdalinke i pjesme o gradovima Sandzaka.

Danas je narod uzivo u starim dobrim obicajima gdje se moglo vidjeti kako majke, tetke i strine setaju svoje kceri posebno lijepo odjevene, koje su ”stasale” za udaju i onako po starinski hvalili svima oko sebe, kako su lijepe i vrijedne i bas one su za tu neku kucu gdje ce ”donijeti srecu i bericet”.

Sviralo se i igralo ali i pomno pratilo koji ce svekar platiti najvise novca za kolo koje ce povesti njegova nevjesta. İsto tako se birala mada nezvanicno i najljepsa Nevejsta ovogodisnjeg Vasara u Delimedju.

Čitaj još:   BEOGRAD: Eksplozija u autobusu, broje se povređeni... (foto)

Mora se priznati da su sve nevjeste bile prelijepe ali u svemu tome je najvaznije koja je nevjesta bila ”okicenja” zlatom i dukatima.

Naravno i ove godine su se odrzala takmicenja u vec poznatim disciplinama: Bacanju Cuskija i Bacanj Kamena s Ramena. E ovdje je bila demonstracija snage i moci cuvenih Pesteraca i njihove snalazljivosti u nacinu i tehnici bacanja a pobjednici su danas bili najpozeljniji muskarci na cijeloj Pesterskoj visoravni ali i dalje do daleke , najdalje dijaspore po svijetu.

İ na kraju dosla je dugo ocekivana Trka konja koja je ove godine prvi put bila kruzna trka a ne trka u jednom smjeru.

Zavrsen je jos jedan Vasar u Delimedju koji je oduvijek je bio nešto posebno i koji se iz godine u godinu željno čeka.

Potrebno je naglasiti da je ovu manifestaciju organizovala Mjesna Zajednica Delimedje pod pokroviteljstvom opstine Tutin.

Autor-Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši