IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAG POSLUŠAO “MAJKE SREBRENICE”: Karadžića će kazniti, zbog poruka o BiH na tribini u Podgorici…

Haški osuđenik. KRVNIK Radovan Karadžić se iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu koja je održana u Podgorici…

HAG: Regija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak…09.05.2019…18: 55…HAG POSLUŠAO “MAJKE SREBRENICE”: Karadžića će kazniti, zbog poruka o BiH na tribini u Podgorici…

Karadžić je u subotu putem telefona obratio na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio također haški osuđenik Momčilo Krajišnik…

Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma kaznene sudove (MICT) Olufemi Elias naložio je upravniku Pritvorske jedinice u Haagu da presluša i rezimira neprivilegovane telefonske razgovore pritvorenika Radovana Karadžića tokom posljednjih pet dana, počev od 1. maja 2019., kaže Elias u odgovoru na pismo koje su mu uputili Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, a povodom sudjelovanja haškog optuženika Radovana Karadžića na tribini u Crnoj Gori telefonskim putem.

“Pored toga, kako bi se umanjio rizik od mogućeg ponavljanja prekršaja u budućnosti, upravnik će takođe slušati i rezimirati buduće neprivilegovane telefonske razgovore Karadžića, počevši od 6. maja 2019., za period od sedam dana.

Čitaj još:   PUCNJAVA NA ROĐENDANU, ČETVERO MRTVIH: Masovno ubistvo, još tri osobe u bolnici... (foto, video)

Ova odluka je utemeljena na mogućnosti da je Karadžić mogao počiniti prekršaj kada je, po svemu sudeći, učestvovao u jednom javnom događaju bez odobrenja upravnika.

U tom pogledu, uvažavam bojazni koje ste iznijeli i htio bih vas obavijestiti da se preduzimaju koraci kako bi se ispitala ova stvar. Uvjeravam vas da je rješavanje ovog pitanja prioritet za Sekretarijat”, kaže se u pismu koje je Elias uputio Muratu Tahiroviću, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Muniri Subašić, predsjednici Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Podsjetimo, haški osuđenik Radovan Karadžić se iz pritvorske jedinice javio telefonskim putem na tribinu koja je održana u Podgorici. On se u subotu putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio također haški osuđenik Momčilo Krajišnik.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši