IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČOVJEK ZVJER! SVAKO KO MU JE BIO PRIJETNJA ZAVRŠIO JE RASKOMADAN U KESI…

Dok su stari bosovi voljeli da rade ispod radara i predstavljaju se kao časni ljudi, Toto Rina nije vjerovao u granice – ubijao je tužioce, sudije i novinare i njihove sinove i ćerke i objavio je rat državi. Sistem koji je uspostavio Laki Lučano donio je mafijašima Koza nostre sa obje strane okeana period mira i uspona.


U Americi je dominirao Karlo Gambino, koji je kriminalnu imperiju vodio kao biznis, a sebe predstavljao kao finog i skromnog čikicu.

U njegovo vrijeme Koza nostra bavila se ne samo prodajom droge, reketiranjem i zelenašenjem već i legalnim biznisima poput prodaje benzina i piletine, držanja kockarnica… I sve to je radila ispod radara vlasti. Znalo se za mafiju, ali bosovi više nisu bili zvjezde. Bar do pojave Džona Gotija.

Ovaj smjeli kriminalac još kao dječak počeo je da radi za porodicu Gambino. Kada je Pol Kasteljano 1985. izabrao svoje nasljednike, Goti je bio bijesan zato što je preskočen. Sačekao je sastanak bosa i njegovih saradnika u restoranu 16. decembra 1985, a onda poslao ubice. Likvidaciju svog šefa gledao je s druge strane ulice. Nakon toga sebe je proglasio donom porodice Gambino. Pojavljivao se u medijima, nosio preskupa odjela, razbacivao se novcem…

Međutim, „teflon“ nije pomagao dugo. Džon Goti je 1992. osuđen na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje. Nekad brutalni don izgubio je svu moć, pa je iza rešetaka često prebijan. Umro je od raka grla 10. juna 2002, a mafija se vratila svom starom receptu i radu ispod radara.

Čitaj još:   STRAŠNO, TRESE SE I AMERIKA: Dva zemljotresa, jačine 6 Rihtera pogodila zapadnu obalu, građani u PANICI... (foto)

Njujorško podzemlje bilo je opasno, ali situacija na Siciliji bila je mnogo gora. Vođena su dva rata mafije, a kao pobjednik izašao je klan Korleonezi i Salvatore Toto Rina, čovjek toliko okrutan da mu je nadimak bio Zvjer.


– Svaka hronika nasilja osamdesetih počinje u Palermu s Rinom. Njegova strategija nije bila nova – osnova je bilo ubistvo svakog koga je smatrao prijetnjom. Pravio se da igra po starim pravilima, ali nije – piše Džon Diki u knjizi „Krvava bratstva“. Samo 1981. ostavio je za sobom 148 tijela, a 112 ljudi je nestalo. To nije bio rat, već ekspresna eliminacija svih neprijatelja. Tijela su komadana i bacana u kiselinu, a za kaznu je umio da ubija i djecu. Neka od njih imala su i samo nekoliko mjeseci.

Tužioci Đovani Falkone i Paolo Borselino pokrenuli su proces protiv Rine i još 472 mafijaša i sve je završeno 1987. sa 342 presude. Većina ih je donijeta u odsustvu okrivljenih, ali Zvjer je bila besna. Naredio je seriju terorističkih napada i ubistava, od kojih su najgori bili masakr u vozu, kada je ubijeno 16 ljudi, likvidacija Falkonea i njegove porodice sa 400 tona eksploziva 23. maja 1992, egzekucija Borselina 19. jula iste godine…

– Leto 1992. u Palermu bilo je vrijeme bijesa i očaja. Falkoneova kuća postala je svetilište, a sa svih balkona visili su slogani „Falkone živi“, „Palermo zahtjeva pravdu“, „Otjerajte mafiju“… Toto Rina je uhapšen 15. januara 1993, posle 23 godine u bekstvu – piše Diki.

Čitaj još:   POZNATI IDENTITETI UHAPŠENIH ZBOG UBISTVA U SARAJEVU... (foto, video)

Zvjer je preminuo u zatvoru 17. novembra 2017, dan pre 87. rođendana. Njegovo djelovanje srušilo je moć Koza nostre, a mnoge njene poslove preuzela je nekad mnogo manja Ndrangeta.

izvor: agencije

Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more

Komentariši