IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK: Vojnik koga, Tramp želi pomilovati, klao i ubijao je nedužne i nenaoružane civile u IRAKU…

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je pomilovanje pripadnika američke vojske optuženih ili osuđenih za ratne zločine…

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika,vrijeme, ponedeljak, 20.05.2019… 08: 57…ŠOK: Vojnik koga, Tramp želi pomilovati, klao i ubijao je nedužne i nenaoružane civile u IRAKU…

Kako se navodi u izvještaju američki predsjednik zatražio je svu potrebnu dokumentaciju za pomilovanje i da se onda odmah pripremi naznačujući da razmatra pomilovanje spomenutih vojnika na Dan sjećanja 27. maja.

Iako inače prikupljanje dokumentacije za pomilovanje traje mjesecima, čini se da je sam predsjednik kao i ministarstvo pravosuđa napravilo pritisak da se sve to odradi prije spomenutog praznika, tvrde neimenovani izvori. 

Među vojnicima koji bi se trebali pomilovati jest i vojnik Edward Gallagher, čije je suđenje predviđeno kroz nadolazeće nedelje.Pomilovanje je kao prvo najspornije jer je riječ o vojniku koji je optužen jer je u Iraku pucao na nenaoružane civile, a neprijateljskog zarobljenika je ubio nožem. 

Riječ je o bivšem šefu specijalnih operacija američkih specijalaca koji je optužen za jezive zločine u Iraku. Ovaj je 39- godišnjak je bio snajperist i medicinar koji je spašavao živote, tokom svoje 19- godišnje vojne karijere više puta je bio odlikovan.Tinejdžera je ubio lovačkim nožem

Čitaj još:   OVO JE SAMIR TUTIĆ- DIVLJANOVIĆ, UPUCANI PAZARAC U BEOGRADU

Gallagher sada provodi vrijeme u zatvoru, suočen je s brojnim optužbama da je tokom posljednje ture, i to one za koju je i nagrađen, ubijao civile, ubio tinejdžera militanta specijalnom oštricom te nakon toga pozirao s njegovim krvavim tijelom ispred američke zastave. 

Optužen je za brojna ubojstva i još 12 drugih zločina, uključujući i ono za narušavanje ugleda američke vojske.

Tinejdžera koga je ubio lovačkim nožem, liječnici su dovezli u bazu kako bi ga pokušali spasiti, a u trenutku kada su liječnici pružali pomoć Gallagher je ušetao i više puta ga izbo nožem u vrat i grudi, nakon čega je držeći njegovu krvavu glavu u zraku, slikao se uz američku zastavu.

Pravni stručnjaci navode da pomilovanja optuženih i osuđenih ratnih zločinaca, a pogotovo onih kojima suđenje nije ni počelo, nisu do sada zabilježena u historiji i svi su zabrinuti da bi neka pomilovanja mogla pokopati legitimitet vojnih zakona.

izvor agencije

 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši