IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PORUKA ZA MILA DODIKA: “Približava se smjena u Predsjedništvu BiH, SMJESTIT ĆEMO TE U …”

Dodikovi sve češći istupi se graniče sa totalnim neprijateljstvom prema BiH državi. To je jedinstven slučaj da neko dobija novac od države koju želi po svaku cijenu da uruši…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, vijesti, utorak, 21.05.2019…08: 49… PORUKA ZA MILA DODIKA: “Približava se smjena u Predsjedništvu BiH, SMJESTIT ĆEMO TE U …”

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u državnom Parlamentu, za jedan bh dnevnik kaže ova stranka ne odustaje od prvog godišnjeg plana BiH (ANP), jer se “vanjska politika spram naše države zasniva na sinergiji između svih evropskih integracija i ulaska naše zemlje u NATO”.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika kaže da nije državotvoran političar, “protiv je suverene BiH, ne želi dobru budućnost njenim građanima, te definitivno ugrožava ustavni poredak države”.

– S njim se trebaju pozabaviti pravosudni organi, a i približava se smjena predsjedavajućeg u Predsjedništvu BiH, pa se može očekivati i njegovo lagano smještanje u realne okvire. To je pretpostavka koja bi omogućila popuštanje tvrdih Dodikovih stavova. Ako HDZ i SNSD žele implementiranje vlasti, moraće izvagati snagu probosanskog dijela vrha bh. politike (SDA, SBB, DF), te donijeti politički racionalnu odluku, jer u suprotnom, mi imamo Vijeće ministara i Vladu FBiH i u tehničkom mandatu koji mogu funkcionirati u punom kapacitetu, poručuje Mehmedović.

Nakon što je SBB prihvatio poziv SDA, ima li razloga za blokadu vlasti koju su najavili iz vrha SNSD- a?

Čitaj još:   JAKOV Milatović u ime CRNE GORE izvinio se porodicama stradalih u zločinu deportacije Bošnjaka 1992. godine... (foto, video)

Kada je Milorad Dodik pod skute stavio zagriženog esdeesovca, Dobojliju Obrena Petrovića, niko se nije upitao da li će biti blokiran Parlament BiH. SNSD je već i bez SBB-a blokirao rad Parlamenta. Dodikovi sve češći istupi se graniče sa totalnim neprijateljstvom prema državi. To je jedinstven slučaj da neko dobija novac od države koju želi po svaku cijenu da uruši.

Vaganje snaga

Svjestan da je ne može srušiti i uništiti, on politikantskim koračićima daje sebi na važnosti, te su ga puni mediji. Na propagandni medijski rat koji pokušava voditi nasjedaju mnogi, najviše novinari. Ne dajući na značaju, umanjivaćemo mu ulogu. SDA je donijela državotvornu odluku. U to se najmanje može miješati SNSD sa Dodikom na čelu!

SDA, SBB i DF prave vlast na državnom i entitetskom nivou. Kako će se to odraziti na kantone u kojima je vlast već formirana ili je bilo govora o koaliranju, recimo, SBB-a sa PDA u Tuzli?

– Neposredno nakon izbora sam rekao da bi vlast na nivou kantona bilo bolje formirati bez SDA, a radi same SDA. Koliko god govorili da je SDA imala dvostruko više glasova od SBB-a i DF-a skupa, možemo sada govoriti o državotvornoj odluci SDA koja može probosanski dio bh. politike pokrenuti uzbrdo. SDA sada mora uzeti u obzir funkcionalnost države, posebno na kantonalnim nivoima gdje se donose odluke od životne važnosti za građane. Stoga, diranje u trenutno stanje u kantonima je diranje u osinje gnijezdo, može se uzrokovati politička nestabilnost kojom bismo se samo stranački prepucavali, a što može samo štetiti i građanima i SDA…

Čitaj još:   ''EKSPERTSKO ZAPOŠLJAVANJE'' U CRNOJ GORI: LITIJAŠKA POTVRDA KAO USLOV ZA POSAO

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši