IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Večeras muslimani obilježavaju Lejletul Bedr

Muslimani u Sandžaku i svijetu prigodnim programom večeras obilježavaju Lejletul- Bedr – Noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Bitka na Bedru, (mjesto u blizini Medine) dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je bilo 314 a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300.

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a neprijatelja 70, ostali su zarobljeni.

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže “Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249)

Zato se je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

Čitaj još:   IVAN Vuković: Od onda kada je Abazovićeva Vlada planirala prevaru do danas, stvari su se bitno promijenile... (foto)

Vjernici islamske vjeroispovijesti vjeruju da Bitka na Bedru simbolizira bitku između vjere i kufra, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta, i stvarne snage i fiktivne moći. Ona je pokazala da se čvrstom vjerom u Plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede, mogu postići neočekivani rezultati i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj.

Večeras će se u većini džamija i tekija širom Sarajeva i BiH obilježiti noć Lejletul Bedr u kojoj će vjernici imati priliku da prisustvuju predavanjima i učenju ilahija.

Izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši