IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: PODHAMAM ISPOD STARE ČARŠIJE

Panorama dela Novog Pazara na ovoj fotografiji nam prikazuje širi prostor grada, sa njegove južne strane.
Fotografisano je 70 tih godina prošlog veka, sa zgrade bivšeg Radničkog univerziteta.Spreda je prostor naslonjen na desnu obalu reke Raške izmedju Velike i Čifutske ćuprije neposredno ispod Stare čaršije.
Odmah na prednjem delu slike se vidi mahala Podhamam (Aguševski sokak), deo kvarta Jošanica, sa tek izgradjenom zgradom Gimnazije. U pozadini se vide delovi naselja Jaklja, groblje Gazilar, selo Osoje te kraj prema selu Trnava.
U gro planu su neke važne zgrade koje su bile značajne iz ranije prošlosti grada.

Naslanjajuci se na bivšu ulicu Cara Lazara (sada Svetozara Markovića), neposredno ispod stare opštine je zgrada koja je pre drugog svetskog rata bila vlasništvo čuvenog pazarskog jevreja Samuela Konfortija-Sumbulika. Za vreme rata nemci su je koristili za jednu od svojih glavnih i komandnih zgrada.

Posle oslobodjenja u njoj je bio Unutrašnji odsek (Mup). Neposredno ispod ove zgrade, vide se delovi jevrejske bogomolje – Avre.
U pozadini sa leve strane je nekad bio dom za ratnu siročad. Kasnije je tu bila Osnovna škola “28 Novembar”.Sada su u toj zgradi smeštene Geodetska uprava i nake gradske službe.
Odmah posle rata, iza je bio veliki plato, na kom je dugo godina bila pijaca robe široke potrošnje.
Sa desne strane tog platoa i danas stoji hamam još iz osmanliskog perioda, čekajuci na rekonstrikciju. Kasnije je na ovom trgu izgradjen jedan broj dućana i poslovnih objekata.

Čitaj još:   Vic dana Plavuša na pecanju ...

Takodje je u novije vreme iza zgrade Gimnazije izgradjen veći kompleks zgrada koje su namenjene prosveti ( Univerzitet, Tehničko zanatske škole i Osnovna škola). Inače na tom prostoru je bio pre drugog svetskog rata, širi nenaseljeni deo grada. Ovaj deo je dosta stradao u bombardovanju 1944 g. Neposredno uz reku Jošanicu kasnije je izgradjen magistralni put za Ribariće.

Sa druge strane reke Jošanice u poratnom periodu izgradjene su fabrike ; “Ukras”, “Deževa”, Prva petoletka i FO obuće “Ras”, a koje su na žalost posle 90 tih.sve prestale sa radom.
Ovaj prilog bi starijim trebalo da osveži sećanje na jedan vakat i ovaj prostor a mladjim obajasni sta je bilo na njemu.
Čuvamo uspomenu na stari Pazar i njegovu istoriju.

Čitaj još:   KORONA ŽURKA U NOVOM PAZARU: Policija zatekla preko 100 gostiju u kafiću u centru grada!!!
Autor: Asim Nikšić

Prilog pripremio:Senad Senko Župljanin ihttp://ibalkan.net

http://ibalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši