IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HOROR, KAKO IDE HEROIN KROZ BALKAN: Kad prelaze granicu gase se kamere…

Globalna inicijativa protiv organizovanog kriminala objavila je izvještaj koji analizira tokove i žarišta organizovanog kriminala na Balkanu…

BEČ:Regija,Crna Hronika,vijesti,četvrtak 23.05.2019…10: 39… HOROR, KAKO IDE HEROIN KROZ BALKAN: Kad prelaze granicu gase se kamere…

Balkan je oduvijek bio tranzitni region za ilegalne aktivnosti, a Makedonija u tom geografskom regionu zauzima skoro centralno mjesto…

– Tri glavne kriminalne grupe koje djeluju u regionu:iz sela Aracinovo, Kondovo i Grcec, uživaju političku zaštitu – zaključila je organizacija u izvještaju.

Žarišne tačke ili vruće tačke, kao što je navedeno u izveštaju, su mjesta na kojima se obavlja “posao” i mogu biti luke, aerodromi, granični prelazi ili čitava pogranična područja.

U dijelu graničnih prelaza na makedonskoj teritoriji dva su posve odvojena: Bogorodica na granici sa Grčkom i Jazince, blizu Tetova prema Srbiji…

Izvještaj označava prolaz Bogorodica kao “tranzitnu tačku za svu trgovinu drogom: posebno za heroin koji dolazi u region: kao i za da kanabis koji se krijumčari iz Albanije u Grčku i Tursku. 

Prolaz Jazince, “smatra se glavnim sjedištem za trgovinu različitim robama.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: PREMINULO 5 OSOBA- Od danas se liječe i pacijenti iz SJENİCE

Bivši policijski službenik, čije ime nije navedeno u samom izvještaju, objašnjava kako se ilegalna trgovina odvija kroz Jazince:

Poslije ponoći, oko tri ujutro, policajci i carinici često dobijaju naređenja da od svojih šefova isključe sve kamere i da se isključe na pola sata. Naravno, oni dobijaju adekvatnu nagradu.

Prolazno vozilo u to vrijeme pripada kriminalnoj grupi koja dijeli svu dobit. Nedaleko od zvaničnog graničnog prelaza kriminalne grupe krijumčare se kamione, traktore i konje, – navodi se u izvještaju.

Treba napomenuti da je intervju sa bivšim policajcem obavljen u novembru 2018. godine.

U dijelu gradova kao žarišta organizovanog kriminala ističu se u kao prvo u Makedoniji, Skoplju, Velesu, Štipu i Kočanima.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog cijelog dijela organizovanog kriminala, glavne kriminalne grupe u Skoplju kontrolišu etnički Albanci.

Najčešći oblici organizovanog kriminala su trgovina drogom, krađa vozila, krijumčarenje migranata pravni poslovi pružaju prevoz za krijumčarenje, kao i pranje novca… 

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši