IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KREĆE, VELIKI TRANSFER: Mamić će biti izručen u Zagreb u zamjenu za Lejlu Fazlagić, koja ide u Sarajevo?

Lejla Fazlagić optužena protuzakonito prisvojila vrijednu imovinu od nekih jevrejskih porodica… Mamić je prošlog juna nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama…

SARAJEVO- ZAGREB: Regija, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 23.05.2019…17: 39… KREĆE, VELIKI TRANSFER: Mamić će biti izručen u Zagreb u zamjenu za Lejlu Fazlagić, koja ide u Sarajevo?

Lejla Fazlagić optužena protuzakonito prisvojila vrijednu brojnu imovinu jevrejskih porodica čiji su članovi tokom Drugog svjetskog rata stradali u Holokaustu…

LEJLA Fazlagić, koja iz BiH pobjegla još 2016.,kada je otvorena istraga protiv organizirane kriminalne skupine predvođene bivšim ministrom unutarnjih poslova BiH Alijom Delimustafićem…

U njenoj sudnici su se godinama odvijali lažni imovinski sporovi u kojima su ponekad i tuženi i tužitelji bili pokojnici.

Fazlagić tako nekretnine pokojnika na kraju montiranih sudskih procesa a prisvojila sebi, svojim srodnicima ili poznanicima.

Ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu tako što je preknjižila njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu.

Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih tvrtki.

U optužnici koju Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo protiv sutkinje Fazlagić piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih skoro osam milijuna KM, što je oko četiri milijuna eura, a u tome su joj pomagali pojedini suci, odvjetnici, javni bilježnici, općinski službenici i drugi.

Čitaj još:   NIKOLA Marković: Politički razlaz JAKOVA Milatovića i MILOJKA Spajića pitanje vremena... (foto)

Neke nekretnine su nedugo nakon preknjižbe prodane, a Fazlagić i njen otac su za sebe zadržali dva stana u samom centru Sarajeva, vrijedna oko 750.000 eura.

Sutkinja Fazlagić je nakon otvaranja istrage 2016. godine dala otkaz, a zatim je pobjegla u Hrvatsku.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su je pronašli u malom mjestu na Makarskoj rivijeri i razgovarali s njom, a ona im je tvrdila da je sve to namješteno protiv nje te da nije dio nikakve grupacije organiziranog kriminala…

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine je Hrvatskoj uputilo zahtjev za izručenje Lejle Fazlagić radi procesuiranja u BiH.

Vrhovni sud Hrvatske je još u avgustu 2017. god odobrio njeno izručenje, no hrvatski ministar pravosuđa takvu odluku do danas nije potpisao pa Lejla Fazlagić i dalje živi na slobodi.

Sada bi, međutim, BiH mogla insistirati na razmjeni bivše sutkinje Fazlagić za bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića kojemu se sad na teret stavljaju stvari počinjene nakon stupanja snagu sporazuma o izručenju vlastitih državljana između Hrvatske i BiH.

Inače, optužnica protiv Mamića tereti ga od decembra 2004. do decembra 2015.ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje i su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 milioa kuna.

Mamić je prošlog juna nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo, te danas živi u Međugorju…

Čitaj još:   SVE VIŠE, NJEMAČKI MEDIJI PIŠU: Zašto Arapi dolaze na odmor u BiH...

Hrvatska je i tada tražila izručenje, BiH ga je odbila zato što je djelo za koje je osuđen počinio prije stupanja na snagu sporazuma o izručenju…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši