IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO Petkom zajednički iftar u Bakarevića džamiji…

U ovoj sarajevskoj džamiji skoro deceniju se održavaju džematski iftari, a svakog petka u mjesecu ramazana okupe se brojni vjernici koji nakon iftara čine zikr…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, petak 24.05.2019…13:59…  SARAJEVO Petkom zajednički iftar u Bakarevića džamiji…

Bakarevića džamija, poznata i kao džamija “Kekeki Sinana”, a u narodu poznata i kao Kečedži Sinanova, nalazi se na ulicama Bakarevića i Hulusine na Bistriku, u Sarajevu, a u njoj se skoro deceniju svakog petka održavaju zajednički iftari kojima prisustvuju brojni vjernici ne samo tog džemata, nego i šire…

Pripada tipu mahalske džamije, četverougaone osnove, natkrivene krovom, sa kamenim munaretom. 

Hadži Sinan Kekeki je 1515. god sagradio mesdžid, a 1544. džamiju. Džamija je 1700. godine izgorjela u velikom požaru, a obnovljena je nekoliko godina kasnije.

Sarajevski beg i zapovjednik Hadži Abdulah- aga 1763. god je obnovio samu džamiju tako da se na tarihu iznad vrata nalazi njegovo ime. Džamija je u toku agresije oštećena, a restaurirana je 2007. godine.

Upravo u ovoj džamiji skoro deceniju se održavaju džematski iftari, svakog petka u mjesecu ramazana okupe se brojni vjernici koji nakon iftara čine zikr.

Čitaj još:   MILO Đukanović u BIJELOM POLJU: Očuvati međuvjerski i međunacionalni sklad, to je uslov opstanka, trajanja i razvoja Crne Gore (foto- video)

Ovu tradiciju počeo je hafiz Vehbija Šećerović koji je kazao kako je rođen u porodici u kojoj se zikr činio i kada je došao u Sarajevo, onda je nastavio s obnašanjem halke. 

Kazao kako su ga po dolasku džematlije zamolile da bude predvodnik halke i u julu će se navršiti punih deset godina koliko halka održava u toj džamiji.

Pojasnio je kako pripada nakšibendijskom tarikatu.

Mirza Šuvalija (80) iftarima prisustvuje od početka, a kazala kako u džamiji postoji mnogo aktivnosti koje se tiču džemata. Dodala je kako se skoro svaki dan upute brojne dove za mnoge ljude. Što se tiče iftara petkom, kazala je kako svako napravi ili donese po nešto pa se zajednički iftare…

izvor agencija

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši