IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

IRAN,odbija svaki kontakt sa SAD:”NE PREGOVARAMO SA ĐAVOLOM!” (video)

Visoki zvaničnik iz Iranske elitne specijalne jedinice isključio je svaku vrstu pregovora sa Amerikancima, upoređujući da bi to bilo kao da “pregovaraju sa đavolom”…

TEHERAN: Svijet, vijesti, ponedeljak, 27.05.2019… 20:19… IRAN,odbija svaki kontakt sa SAD:”NE PREGOVARAMO SA ĐAVOLOM!” (video)

Donald Tramp izjavio je da će Amerika praviti dogovor sa Teheranom, ali iranski zvaničnici dijeluju nezainteresovano da sjednu za pregovački sto s obzirom da Amerikanci gomilaju trupe na granici Islamske republike.

– Pregovori sa đavolom, uči nas Kuran, neće nam donijeti nikakve plodove, izjavio je admiral Ali Fadavi,zamjenik Islamske revolucionarne garde, a prenose “Fars novosti”.

Pentagon je rasporedio nosač aviona i flotu “B- 52” bombardera na Bliski istok, kao i rakete “patriot” i borbene avione “F- 15”, zbog ovog nedavnog povećanja tenzija.

Ne pokazujući da se brine zbog nagomilavanja američkih trupa, admiral Fadavi je opisao ovo američko vojno pokazivanje snage kao “najslabije u historiji”.

Vašington objašnjava svoje postupke i jačanje vojnog prisustva navodima da posjeduju obavještajne podatke koji ukazuju da Iran sa saveznicima planira napad na mete koje predstavljaju američki regionalni interes.

– Imamo informaciju koju vi ne želite da znate, rekao američki predsjednik Donald Tramp, dodajući “zapretili su nam, a mi moramo da imamo najbolju sigurnost za našu zemlju kao i za mnoga druga mijesta”.

Čitaj još:   PODGORICA: Zaštitne maske obavezne i na otvorenom u Crnoj Gori... (foto + video)

Mažid Taht Ravanči, ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama je ovo nazvao lažnim navodima.

U petak je američki ministar odbrane, Patrik Šanahan, izjavio da će poslati dodatnih 1500 vojnika, uz borbene avione, dronove, i protivvazdušne sisteme na Bliskom istoku.

Odnosi između Irana i Amerike su krenuli nizbrdo odmah nakon što je prvo Tramp pobjedio na izborima. Tenzije su počele da rastu a i od prošle godine nakon što se Amerika povukla iz pregovora o nuklearnom razvoju zbog, kako su Amerikanci tvrdili, nemogućnosti da zaustave iranske nuklearne aktivnosti.

Tramp je sa svojom administracijom uveo rigorozne sankcije sa iznimno naftom bogatoj zemlji, ciljajući banke i izvozni sektor u nadi da će time ugušiti izvoz nafte.

Iran i ostale potpisnice sporazuma (Rusija, Kina, Britanija, Francuska i Njemačka) su redovno kritikovale sankcije i potvrdile posvećenost ovoga sporazumu.

Ranije u maju, Teheran se djelimično povukao iz sporazuma nudeći 60 dana svijetskim silama za novi nuklearni sporazum, prije nego da što prije i da se otpočne obogaćivanje uranijuma na većem nivou…

Čitaj još:   Vrijeme: Dani kiše i niskih temperatura...

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši