IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS JE Umro Đelo Jusić, “Lula starog kapetana”…

U 81. GODINI života prestalo je da kuca srce Đelu Jusića, velikog umjetnika skladatelja, gitariste, aranžera i dirigenta…

ZAGREB: Regija, vijesti, petak, 31.05.2019… 22: 49… DANAS JE Umro Đelo Jusić…

Đelo Jusić umro je danas u zagrebačkoj bolnici…

Vijest o smrti svog oca i velikana muzike objavio je na svom profilu na društvenim prežama na Facebooku njegov sin Đelo Jusić mlađi od oca se oprostivši uz njegovu pjesmu “Lula starog kapetana”.

Jedan od najvećih muzičara Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine u Dubrovniku, najpoznatiji je po domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe…

Godine 1961. utemeljio je vokalno- instrumentalni sastav, Dubrovačke trubadure.

Njegova mutička djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Njegov mlađi brat Ibrica Jusić shrvan je bolom..

“Izgubio sam najboljeg brata na svijetu koji je meni bio i ostao najveći uzor”, rekao je.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge.

Čitaj još:   OTKRILI PRLJAVU IGRA Milorada Dodik: U Tužilaštvo BiH pokušao unijeti nekoliko flaša "đedove rakije", ali... (foto, video)

Kao dirigent Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.).

Snimio je i nekoliko CD-a zajedno s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Tijekom karijere snimio 80 vinilnih albuma i 20 CD-a s više od tisuću skladbi. 

U Dubrovniku je stalno boravio ranih 90- ih godina i tamo je proživio svoje najteže ratne godine. Za sudjelovanje i doprinos u Domovinskom ratu, dodijeljeno mu je predsjedničko odlikovanje Reda Danice s likom Marka Marulića

Osim po velikim djelima domaće zabavne i dječje, Đelo Jusić ostat će vječno zapamćen kao skladatelj i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Ravnao je Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, skladao “Koncert za gitaru i orkestar”, “Koncert za fagot i orkestar”, “Koncert za obou i orkestar”, šesterostavačnu suitu “Dubrovački kantuni”, balet “Katarina – bosanska kraljica” 2012. godine te oratorije “Istina o gradu slobode” 1995. godine i “Srebrenički inferno” 2012. godine.

“Usred tišine grada i usnule ljepote, tiha se čuje gitara la musica di notte.”

Čitaj još:   MIODRAG Vuković ZADRŽAN na pasoškoj kontroli u BEOGRADU bez obrazloženja, IAKO JE BIO U KOLICIMA

dječje ili neke pjesme za ozbiljnije pjevače.

Počivao u miru, dragi naš Đelo!”…

izvor index.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši