IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AFERİM ZA ENISU ALOMEROVIĆ-HUBANIĆ

Enisa Alomerović-Hubanić, iz Novog Pazara je žena koja je promijenila mnoge stvari vezane za historiju Srbije, a za koju su do danas vezane mnoge predrasude? Enisa je bila kordinator u preuzimanju preko 20.000 dokumenata iz Turskih arhiva, koji je u digitalnom i on-line izdanju na usluzi Arhivu Srbije. Veliki dio ovih dokumenata Enisa je obradila, iščitala i prilagodila potrebama istog..

Prvi vidljivi rezultat strateškog projekta Arhiva Srbije na istraživanju arhivske građe u Osmanskom arhivu u Istanbulu, javnost će moći da vidi od 10. juna, saopštila je ta ustanova.

Kako se navodi u najavi, u ponedeljak, u 12 časova, biće otvorena izložba „Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. vek“. Ovo će biti prva u nizu izložbi dokumenata iz Osmanskog arhiva značajnih za istoriju srpskog naroda pod turskom vlašću.

Izložbu čini izbor iz korpusa od nekoliko desetina hiljada dokumenata istraženih, digitalizovanih i pohranjenih u Arhivu Srbije proteklih godina, navode u Arhivu Srbije.

Osim dokumenata iz Osmanskog arhiva, posetioci će moći da vide i dokumenta na osmanskom jeziku iz Arhiva Srbije koja su predstavljena predsednicima Srbije i  Turske, Aleksandru Vučiću i Redžepu Tajipu Erdoganu u Palati „Srbija“, prilikom poslednje posete turskog predsednika Srbiji.

Realizacija projekta istraživanja arhivske građe u Osmanskom arhivu zasnovana je na Protokolu o saradnji između Arhiva Srbije i Predstavništva državnih arhiva Vlade Turske, potpisanog 2015. godine.

Čitaj još:   TEŠKA SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD NOVOG PAZARA- Ima povrijeđenih...

Kako je saopšteno, izložbu će otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture, a na otvaranju izložbe će govoriti i Tanžu Bilgić, ambasador Turske u Beogradu, Ugur Unal, direktor Predsedništva državnih arhiva Vlade Turske i Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Enisa Alomerović-Hubanić, arhivista Arhiva Srbije.

Riječ je o dokumentima iz 15. 16. 17. vijeka a koji svjedoče o životu u Srbiji pod Osmanskim carstvom..

Osmanski defteri su jedini mjerodavan kriterijum po kojem se može ocijeniti život u Srbiji u tom vaktu. U tim defterima detaljno su opisani životi običnih ljudi, trgovaca, zanatlija, seljaka, opisana ekonomija, trgovina i saobraćaj, porezi i druge obaveze stanovništva..

Enisa skreće pažnju na dokument iz 1560. godine koji je potpisao Sulejman Veličanstveni.

“Bio je to ferman, odnosno naredba Sulejmana Veličanstvenog da svako ko mimo zakona ubira porez u Smederevskom sanžaku bude kažnjen. Naredba se odnosila i na Sandžak bega i govori o izuzetno uređenom sistemu u kojem se poštovao zakon i hijerarhija” primjećuje i kaže: “Svi se pitaju da li ćemo otkriti novu istoriju našeg srednjeg vjeka. Ovo što smo do sada vidjeli navodi me na zaključak da naš narod ima brojne predrasude o periodu koji je Srbija provela pod Osmanskim carstvom. Slika je jednostavno svjetlija nego što smo pretpostvljali” zaključuje Alomerović-Hubanić.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Nove mjere, na pragu treći talas epidemije... (foto i video)

Aferim..

prilog pripremli:Senad Senko Župljanin, http://ibalkan.net

izvor: fb- stari dedo

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Šerif Gurdijeljac-Sve će biti gotovo pre kraja šeste runde

Mladi IBF svetski prvak u superpero kategoriji Šerif Gurdijeljac rekao Read more

Komentariši