IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Studija, koja potvrđuje: Da ispijanje više od pet šoljica kafe ne šteti arterijama srca…

ONI KOJI Popiju do 25 šoljica kafe na dan mogu biti mirni, čak ni te količne nisu loše za srce, kažu naučnici…

ISTANBUL: Svijet,Recepti, vijesti, nedelja… 09.06.2019… 11: 39… Studija, koja potvrđuje: Da ispijanje više od pet šoljica kafe ne šteti arterijama srca…

Premda su studije o blagotvornom učinku kafe u zaštiti jetre i o snižavanju rizika od dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti poznate od prije, ima i onih koje su upućivale na to da velike količine kafe mogu pridonijeti otvrdnjenju arterija što srce izlaže pritisku i povećava vjerojatnost za srčani ili moždani udar…

Nova i opsežna studija provedena u Velikoj Britaniji otklonila je te i takve sumnje. Ispijanje više od pet šoljica kavf na dan, čak i do 25, ne šteti arterijama, prenosi Guardian.

Studija provedena na 8000 ljudi, koju je djelomično financirala Britanska fondacija za srce (BHF) predstavljena je ove nedelje na konferenciji samoga Britanskoga kardiovaskularnog društva.

Čitaj još:   Bivši direktor Uprave prihoda i carina RADE Milošević: Tužiću CRNU GORU, pred sudom u Strazburu… (foto, video)

Stručnjaci s londonskog sveučilišta Queen Mary svrstali su sudionike u čak istraživanja u tri skupine.

U prvoj su bili oni koji su pili manje od šoljice kafe dnevno, u drugoj oni s jednom do tri šoljice, a u trećoj oni koji piju više od tri. U posljednjoj skupini ljudi su u prosjeku pili pet šoljica kafe dnevno, ali bilo je i onih koji su ih dnevno konzumirali pa i više od 25.

Naučnici su utvrdili da čak ni kod ovih ‘rekordera” ne postoji ništa veća vjerojatnost od razvoja ateroskleroze nego od ispitanika iz prve skupine.

Rezultati su potvrđeni i nakon što su isključeni drugi faktori rizika za tu bolest, poput dobi, težine i pušenja.

“Studija ukazuje na to da kafa nije loša za arterije kao što su upućivale neke prijašnje”, rekao je dr Kenneth Fung sa sveučilišta Queen Mary…

Izvor: iBalkan.net/agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

OVO SU SAVJETI ZA DOBAR SAN…

Pravi gospodin nije nervozan, barem to ne prikazuje. Nije kronično umoran Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši