IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BURA SE NE SMIRUJE:Poruka Islamske zajednice, Senadu Hadžifejzoviću…

Ured za zekat Islamske zajednice u BiH upozorava djelovanja nekih medija i organizacija koji su krivim navodima i prilozima dezinformirali javnost…

SARAJEVO: BiH, vijesti, ponedeljak…10.06.2019…14: 59… BURA SE NE SMIRUJE:Poruka Islamske zajednice, Senadu Hadžifejzoviću… 

Ured je takvo djelovanje okarakterisao nekompetentno i netačno tumačenje koje nikako ne može obavezivati pripadnike Islamske zajednice.

Podsjećaju da vjerski organi nosioci vjerskog autoriteta Islamske zajednice u BiH jedini mjerodavni tumačiti propise o namazu, postu, zekatu, hadžu, braku, poslovnoj etici i drugim pitanjima koja su značajna za život te da su ti stavovi jedini obavezujući za pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ne može ovog prava odreći jer bi se time odrekla svog izvornog vjerskog karaktera i temeljnog ustavnog određenja. Zato nije samo pitanje finansijske održivosti Islamske zajednice, nego njenog legitimiteta i autoriteta – navodi se u saopćenju.

Ured također ističe da organi Islamske zajednice imaju obavezu te propise pojasniti muslimanima, ali i podsjetiti da je to propis koji omogućava da njihova zajednica funkcionira u mnogim segmentima svog društvenog života.

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini prikuplja zekat i sadekatu-l-fitr godinama i decenijama i nastavit će to i dalje raditi. Radimo to savjesno i odgovorno, od mutevelija u džematima, preko imama, glavnih imama, muftija i reisu- l- uleme. To sredstva iz kojih se pomažu socijalno ugroženi, prezaduženi i drugi u socijalnoj potrebi – naglasili su.

Čitaj još:   SENAD Hadžifejzović: Dobro veče KURVINI SINOVI, VLASI, ŠOKCI I POTURICE, KUJE, PIZDUNI I ŠUPČIĆI (video)

Iz ureda dodaju da se od tih sredstava izdvajaju i sredstva pomoću kojih se školuju djeca u obrazovnim ustanovama i mektebima, štampaju knjige i udžbenici, popravljaju i održavaju objekti, stipendiraju učenici i studenti, pomažu djeca u obdaništima, finansiraju biblioteke, održavaju povratnički džemati, pomažu povratnici, muhadžiri i, humanitarne organizacije ali i udruženja osoba s posebnim potrebama i još mnogo toga.

Raspodjelu tih sredstava, a prema jasno utvrđenim propisima, vrši Vijeće muftija, kao najviši vjerski organ, a odobrava i kontrolira Sabor kao najviši predstavnički organ Zajednice. Oni to rade transparentno i za svoj rad odgovaraju izabranim predstavnicima muslimana predstavničkim tijelima, skupštinama medžlisa i Saboru. Ti izvještaji nisu tajna i dostupni su preko sabornika svim članovima zajednice – kazali su.

Naglašavaju da je Islamska zajednica otvorena za dobronamjernu kritiku i sugestije svojih članova ali i šire javnosti, ali da neće podleći uvredama, ucjenama i pritiscima, naročito otvorenim napadima na vrhovne autoritete, odnosno instituciju reisu-l-uleme, stoji u saopćenju Ureda za zekat…

Čitaj još:   DRITAN: SRUŠIT ĆU MILA... ZAPAMTIO SAM da mi je... (video)

izvor Fena

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši