IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Novi Pazar: “Bosanski atlas ratnih zločina 1992- 1995” prezentovan u Sandžaku..

SAMA Svrha i cilj “digitalnog atlasa zločina” je da se razumije prošlost i gradi sigurna budućnost…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti, četvrtak, 13.06.2019… 07: 59… Novi Pazar: “Bosanski atlas ratnih zločina 1992- 1995” prezentovan u Sandžaku…

O zločinima se mora govoriti kako se ne bi dozvolilo da se zločni zaborave kao nakon Drugog svjetskog rata u interesu “bratstva i jedinstva”, a onda nam se zločini dogode devedesetih godina, rečeno je danas na promociji projekta “Bosanski atlas ratnih zločina 1992- 1995” u Novom Pazaru. 

Na prezentaciji u galeriji Kulutrnog centra Novi Pazar, koju su organizirali Istraživačko-dokumentacioni centar, Sarajevo, ZFD Forum BiH i “Urban-In” iz Novog Pazara, je predočeno da je svrha i cilj “digitalnog atlasa zločina” da se razumije prošlost i gradi sigurna budućnost i da niko više i nikada ne piše bosansku historiju osim Bosanaca. 

“Moramo zapamtiti šta se desilo i razumjeti uzroke i ciljeve. Podaci koje mi prikazujemo pokazuju geografiju zločina, mjesta, pojedince i način kako su zločini vršeni. Ne da bi plakali i da bi se zatvorili u prošlost, već bi razumjeli prošlost i gradili sigurniju budućnost, spremni da se odupremo onima koji će ponovo eventualno dovesti u pitanje integritet države Bosne. Historiju Bosne više neće pisati ni Beograd ni Zagreb, mi ćemo to raditi na način da poštujemo nedvosmisleno utvrđene činjenice, bez političkih primjesa”, rekao je Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva. 

Sumirajući iskustva sa prezentacija, ocjenio je da je, u zavisnosti od sredina zemalja bivše Jugoslavije, svijest o važnosti historijskih događaja na različitom nivou i da zajednica počinitelja zločina “u svrhu katarze” mora prihvatiti činjenice.

On je u obraćanju na promociji pojasnio da ovaj obimni projekat obuhvata “Bosansku knjigu mrtvih”, koja predstavja rezultate istraživanja ljudskih gubitaka u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, i “Bosanski atlas ratnih zločina”, koji se kao digitalni memorijal vezuje, široj publici, dijaspori, novinarima i akademskoj zajendici, te treba da omogući pristup ogromnoj bazi podataka i arhivi Istraživačko-dokumenetacionaog centra (IDC) u Sarajevu. 

Kako je prezentovano, u “Atlasu” je, u elektronskom obliku, na mapi registrovano 126 masovnih grobnica, upisano 96.000 imena žrtava, devet hiljada je onih za kojima se još traga, preko pet hiljada je spornih imena, hiljade silovanih žena… 

Tokača je poručio da istina o zločinu protiv Bosne treba da bude zasnovana na činjenicama, a ne na nekim nepouzdanim interpretacijama. 

Čitaj još:   NOVI PAZAR- STARİ DEDO: APEL VOJSCI SRBIJE...

Projekat ljudskih gubitaka u Bosni i Hercegovini, kao empirijsko istraživanje, je trajao 10 godina, popisano je oko 100.000 građana, korišteno je više od 700 izvora i broji desetine hiljada različitih izjava kako bi se kompracijom podataka došlo do apsolutne istine o tome šta se desilo svakom pojedincu. 

Prezentacija Bosanskog atlasa ratnih zločina 1992-1995. u Novom Pazaru je dio niza regionalnih prezentacija ovog značajnog dokumenta i organizovan je nakon prezentacije u Prištini. 

Uz finansijku podršku njemačkog ZFD Foruma, “Bosanski atlas ratnih zločina 1992-1995” do sada je u Srbiji prezentiran u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a u Hrvatskoj u Zagrebu, Osijeku, Vukovaru i Puli. Od jeseni se planira da se projekat prezentira i u Crnoj Gori, a završna faza će biti u Bosni i Hercegovini. 

Čitaj još:   TRAGEDIJA U SANDŽAKU: DAO GAS I NAMJERNO SLETEO U NABUJALI LIM?! RONIOCI TRAŽE TIJELO/VIDEO/

Projekat ne obuhvata samo ubistva već i razaranje kulturno-historijskog naslijeđa i uništavanja tragova kulturnog i civilizacijskog postojanja u Bosni i Hercegovini…

izvor Anadolu Agency

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši