IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MNV, S RIJEČI NA DJELA: Bošnjaci od međunarodnih institucija traže specijalan status za Sandžak…

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo Evropskoj uniji, Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) i Savjetu Evrope (SE) zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja…

NOVI PAZAR: Sandžak, vijesti, petak, 14.06.2019… 18: 59… MNV, S RIJEČI NA DJELA: Bošnjaci od međunarodnih institucija traže specijalan status za Sandžak…

“Ovu inicijativu već smo uputili državnim organima Srbije i Crne Gore. Specijalan status za Sandžak predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana. Sandžak u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi treba biti nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora BNV- a Hasim Mekić… 

Prema Mekićevim riječima specijalni status za Sandžak značio bi efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova susjednih država i naroda na Balkanu. 

“Za ovaj projekat je posebno zainteresovan bošnjački narod u Sandžaku čija je politička egzistencija dovedena u pitanje. Republički organi Srbije i Crne Gore više od sto godina na teritoriji Sandžaka neodgovorno, nelegalno i nelegitimno vrše vlast. Srbijanske oružane snage Bošnjacima i Albancima u Sandžaku imaju isključivo represivnu funkciju. Status Bošnjaka i Sandžaka nije riješen nakon raspada Jugoslavije. Bošnjaci ne prihvataju ovakav težak i neizvjestan položaj i ne slažemo se sa postojećim stanjem. Potrebni su nam efikasni zaštitni mehanizmi i institucije, da bi osigurali biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka u Sandžaku”, dodao je Mekić. 

Čitaj još:   EVO ČESTITKE ZLATANA: Kako je Ibrahimović čestitao Novaku titulu US Opena...

Odluka o inicijativi za specijalni status Sandžaka donijeta je na zasjedanju Izvršnog odbora BNV-a 23. maja. Vijeće je nakon toga državnim organima Srbije i Crne Gore, predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština dvije države uputilo poziv za dijalog. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tim povodom da Bošnjačko nacionalno vijeće Sulejmana Ugljanina, koji traži poseban status Sandžak, takvim zahtjevom nanosi najveću štetu BiH, te istaknuo da je RS ustavna kategorija za razliku od Sandžaka.

On je naglasio da je začuđen što u BiH i Sandžaku postoje političari koji bi da izazovu nestabilnost, dodajući da, ako bi Ugljanin na bilo koji način stvarno ugrozio pravni poredak Srbije, taj problem bi nadležni državni organi riješili za 24 sata, prenosi Srna.

– Vi radite protiv svog, Bošnjačkog naroda ako hoćete da kažete da ćete tražiti specijalni status, napuštanje vojske i policije. Vi imate tri općine u Raškoj oblasti u kojima ste većina, a šta ćete sa 63 općine u BiH u kojima su Srbi većina – rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Čitaj još:   BOSANSKA ODBJEGLA NEVJESTA: Posvađali se usred svadbe

On je poručio Srbima i Bošnjacima da ne moraju brinuti, jer u Raškoj oblasti neće biti nikakve nestabilnosti.

(iBaliakn.net/Agencije)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši