IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTORIČAR RIGA VATRU: „Milo je nadmašio najveće neprijatelje srpstva,USTAŠE i OVK…“

“Paradoksalno je da država, koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike, želi da protera srpstvo, a napad na SPC podseća na eksperiment iz 1942. godine, kada su ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu”, kaže sada Marković…

BEOGRAD: Regija, vijesti, subota,15.06.2019…20: 49… ISTORIČAR RIGA VATRU: „Milo je nadmašio najveće neprijatelje srpstva,USTAŠE i OVK…“

“Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori”, smatra povjesničar Predrag Marković, komentirajući najavu da će u Crnoj Gori biti usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji, kako navodi Tanjug, predviđa prisvajanje imovine Srpske pravoslavne crkve…

Time je, ocjenjuje Marković, “rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva – ustaše i OVK“.

“Paradoksalno je da država, koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike, želi da protera srpstvo, a napad na SPC podseća na eksperiment iz 1942. godine, kada su ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu”, kaže Marković.

“Milo Ðukanović je ovog puta spojio dve tradicije – ustašku, sa osnivanjem Crnogorske pravoslavne crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne, i druge. Nismo očekivali da narod, koji se smatrao najboljim Srbima, i država koja predstavlja taj narod, u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK”, rekao je Marković za Tanjug.

Zapitao je i “šta će Podgorica, u namjeri da iskorijeni srpsku tradiciju u Crnoj Gori, učiniti sa Petrom Petrovićem Njegošem i kraljem Nikolom Petrovićem”, koji su, kako kaže, “po kriterijumima vladajućih crnogorskih elita – srpski nacionalisti”.

“Kralj Nikola je spevao himnu o Prizrenu i Dušanovom carstvu. Ako nastave toj nameri,moraće da proteraju i Petroviće iz svog pamćenja”, naveo je Marković.

Ukazao je da “veći dio imovine na koju u Crnoj Gori danas polažu pravo nije bio u Kraljevini Crnoj Gori, već, uglavnom, u Austro- Ugarskoj, tako pravno-formalni nasljednik te imovine nije Crna Gora, nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca te Jugoslavija”.

Čitaj još:   Haris ZAHIRAGIĆ poručio Siniši KARANU: Prošlo je vrijeme kada ste nas razoružane VODILI NA STRIJELJANJA... (foto, video)

“Ako sve vratili na nultu tačku, pitanje koja nulta tačka za crnogorsku državnost, šta ćemo sa krajevima koji nisu pripadali Crnoj Gori prije 1918. godine, kao što je Boka Kotorska”, ukazuje Marković!?

Navodi kako sjever Crne Gore i nekoliko godina bio u sastavu Kraljevine Crne Gore – od 1912. godine do njene kapitaulacije 1916. godine.

“Na severu Crne Gore je bilo mnogo imovine koja pripadala vakufima i koju bi, po logici državnog vrha u Podgorici, trebalo vratiti Islamskoj verskoj zajednici“, predlaže Marković.

Vlast u Podgorici nazvao je “kleptomanskom elitom, koja otima istoriju, jezik i tradiciju”, te je postavio pitanje: “Šta će biti sa grobljima crnogorskih predaka ako imovinu SPC-a prisvoji sekta Miraša Dedeića”?

“Da li će onda preorati srpska groblja? Verovao bih u ozbiljnost crnogorske posebne crkve kada bi većina Crnogoraca krštavala i sahranjivala po obredu Miraša Dedeića, ali mislim da je broj takvih beznačajan”, rekao je Marković.

Neprimjerenim smatra usporedbe Crnogorske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, koja je “bila proglašena na neobičan način vojno-komunističkim aktom šezdesetih godina” prošlog stoljeća.

“Za razliku od Crnogoraca, Makedonci su u velikom broju prišli toj crkvi”, kaže Marković.

Za Crnu Goru je rekao kako “nije dovoljno velika zaposli svoje ambiciozne ljude”, te je dodao kako je jedna od tajni crnogorskog uspjeha bila i u tome što su u Srbiji doživljeni kao svoji.

Čitaj još:   TUGA U BARU: Podlegla povredama 18- godišnja djevojka, povrijeđena u teškoj saobraćajnoj nesreći kod "Utjehe"... (foto)

Naveo je kako su se “nekada simbolom Crnogoraca u Beogradu smatrali Petar Lubarda, Matija Bećković ili Pavle Vuisić, dok su to danas pripadnici kriminalnih narkokartela”.

“Da li zbog šake heroina treba uništiti imidž svog naroda? Nikada više Crnogorac u Beogradu neće biti prihvaćen kao slikar, pesnik, glumac”, kazao je Marković...

izvor (S.B)

 

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši