IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Isporuka ruskih S-400, gotova stvar…

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi isporuka ruskih lansernih protivvazdušnih sistema S-400 mogla da počne u prvoj polovini jula…

ANKARA: Regija, Ekonomija, vijesti, nedelja,16.06.2019… 12: 59… Erdogan: Isporuka ruskih S-400, gotova stvar…

Imao sam priliku da razgovaram o S- 400 sa predsjednikom Rusije Putinom, ali to je gotova stvar.

Mislim da će isporuke početi u prvoj polovini jula,rekao Erdogan u susretu novinarima prije poletanja za Tursku nakon posete Tadžikistanu, prenose mediji.

Ranije je Ankara naglasila da neće odustati od kupovine S- 400. Sjedinjene Američke Države izjavljuju da S- 400 ne odgovara standardima NATO- a, prijete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su navele da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F- 35.

Poslije oglašavanja šefa turske države o kupovini raketnog sistema S- 400 o svemu re reagovao i lider turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli…

Čitaj još:   ISTANBUL: Erdogan, svjedok na vjenčanju Mesuta Ozila...

On je u Istanbulu izjavio je da je nabavka ruskog odbrambenog sistema S-400 za Republiku Tursku odrađen i završen posao, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska će kupiti i instalirati sisteme S-400. To je završen dogovor i nema rasprave o tome. O ostalom neka razmišljaju Sjedinjene Američke Države“, poručio je Bahceli sinoć u Istanbulu.

Bahceli je također kazao da nisu prijateljski maniri to što SAD pokušava da posredstvom pitanja nabavke sistema S-400 stavi Tursku pod blokadu.

“Oni koji u SAD-u govore da Turskoj neće isporučiti vojne avione F-35 će se jednog dana suočiti sa superiornošću Turaka, koji svoje nacionalno oružje, avione i ostalo proizvoditi vlastitom pameću, znanjem i kapacitetima. Mi smo sposobni za to i vjerujem da će taj dan doći”, kazao je Bahceli.

Turska je s Rusijom postigla dogovor nabavci odbrambenih zračnih sistema S-400, je izazvalo negodovanje iz Washingtona tenzije u tursko- američkim odnosima…

izvor agencije AA

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši