Erdogan: Isporuka ruskih S-400, gotova stvar…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi isporuka ruskih lansernih protivvazdušnih sistema S-400 mogla da počne u prvoj polovini jula…

ANKARA: Regija, Ekonomija, vijesti, nedelja,16.06.2019… 12: 59… Erdogan: Isporuka ruskih S-400, gotova stvar…

Imao sam priliku da razgovaram o S- 400 sa predsjednikom Rusije Putinom, ali to je gotova stvar.

Mislim da će isporuke početi u prvoj polovini jula,rekao Erdogan u susretu novinarima prije poletanja za Tursku nakon posete Tadžikistanu, prenose mediji.

Ranije je Ankara naglasila da neće odustati od kupovine S- 400. Sjedinjene Američke Države izjavljuju da S- 400 ne odgovara standardima NATO- a, prijete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su navele da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F- 35.

Čitaj još:   Erdogan u Vašingtonu: Borba protiv teroristista FETO- a glavna tema razgovora s Trumpom...

Poslije oglašavanja šefa turske države o kupovini raketnog sistema S- 400 o svemu re reagovao i lider turske opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli…

On je u Istanbulu izjavio je da je nabavka ruskog odbrambenog sistema S-400 za Republiku Tursku odrađen i završen posao, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska će kupiti i instalirati sisteme S-400. To je završen dogovor i nema rasprave o tome. O ostalom neka razmišljaju Sjedinjene Američke Države“, poručio je Bahceli sinoć u Istanbulu.

Bahceli je također kazao da nisu prijateljski maniri to što SAD pokušava da posredstvom pitanja nabavke sistema S-400 stavi Tursku pod blokadu.

“Oni koji u SAD-u govore da Turskoj neće isporučiti vojne avione F-35 će se jednog dana suočiti sa superiornošću Turaka, koji svoje nacionalno oružje, avione i ostalo proizvoditi vlastitom pameću, znanjem i kapacitetima. Mi smo sposobni za to i vjerujem da će taj dan doći”, kazao je Bahceli.

Čitaj još:   EVO ŠTA TREBA Da uradite, ako ste propustili let ČELIČNE PTICE...

Turska je s Rusijom postigla dogovor nabavci odbrambenih zračnih sistema S-400, je izazvalo negodovanje iz Washingtona tenzije u tursko- američkim odnosima…

izvor agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši