IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAIRO: VANREDNO STANJE U EGIPTU, Muslimansko bratstvo, poziva na okupljanja zbog smrti Mohameda Morsija…

Bivši egipatski predsjednika Mohameda Morsija (67), je umro od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, “ubistvo” prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta…

KAIRO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak,17.06.2019…23: 19…  KAIRO: VANREDNO STANJE U EGIPTU, Muslimansko bratstvo, poziva na okupljanja zbog smrti Mohameda Morsija…

Egipatske vlasti odbile zahtjev Morsijeve porodice da se ukopa na dženazi i porodičnom mezarju…

Izvori bliski porodici Mohameda Morsija su kazali da je egipatska vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom mezarju u Morsijevom rodnom mjestu u provinciji Sharkia, javlja Anadolu Agency.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Pokret Muslimansko bratstvo, Egipćane su pozvali da se masovno okupe na dženazi Morsija…

Čitaj još:   DELEGACIJA SA GRADONAČELNIKOM UPALA U ZASJEDU: Naoružani napadači ubili 69 osoba u... (foto, video)

U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Rojters.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je VRLO alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Morsija i angažovalo hiljade dodatnih snaga bezbjednosti nakon vijesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mjera pozvale su sve oficire i policajce koji su bili na odmoru, a preduzete posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, džamijama i hotelima…

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnel” zatražila je danas od egipatskih vlasti da pokrenu istragu o smrti bivšeg predsjednika Mohameda Morsija, koji je iznenada preselio u 67. godini nakon što se onesvijestio pred sudom u Kairu.

“Pozivamo egipatske vlasti da povedu punu nepristrasnu, temeljnu i transparentnu istragu o okolnostima Morsijeve smrti, uključujući njegov boravak u samici i izolaciju od spoljnog svijeta”, navodi se u saopštenju “Amnesti internešnela”.

U saopštenju se, takođe, traži pokretanje istrage o medicinskoj njezi koju je Morsi dobijao i da pronađu odgovorni za eventualno loše postupanje.

Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi se onesvijestio tokom sudskog procesa i ubrzo je umro.

Čitaj još:   AMERIKANAC UHAPŠEN U RUSIJI: Traži Bajdenovu pomoć... (foto)

Mursi je sa vlasti svrgnut 2013. godine nakon masovnih demonstracija protiv njegove vlasti.

izvor agencije AA

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši