KAIRO: VANREDNO STANJE U EGIPTU, Muslimansko bratstvo, poziva na okupljanja zbog smrti Mohameda Morsija…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bivši egipatski predsjednika Mohameda Morsija (67), je umro od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, “ubistvo” prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta…

KAIRO: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak,17.06.2019…23: 19…  KAIRO: VANREDNO STANJE U EGIPTU, Muslimansko bratstvo, poziva na okupljanja zbog smrti Mohameda Morsija…

Egipatske vlasti odbile zahtjev Morsijeve porodice da se ukopa na dženazi i porodičnom mezarju…

Izvori bliski porodici Mohameda Morsija su kazali da je egipatska vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom mezarju u Morsijevom rodnom mjestu u provinciji Sharkia, javlja Anadolu Agency.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi umro je danas u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

Čitaj još:   Wahiba, žena zbog koje je Frank Riberi prešao na islam...

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Pokret Muslimansko bratstvo, Egipćane su pozvali da se masovno okupe na dženazi Morsija…

U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Rojters.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je VRLO alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Morsija i angažovalo hiljade dodatnih snaga bezbjednosti nakon vijesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mjera pozvale su sve oficire i policajce koji su bili na odmoru, a preduzete posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, džamijama i hotelima…

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešnel” zatražila je danas od egipatskih vlasti da pokrenu istragu o smrti bivšeg predsjednika Mohameda Morsija, koji je iznenada preselio u 67. godini nakon što se onesvijestio pred sudom u Kairu.

“Pozivamo egipatske vlasti da povedu punu nepristrasnu, temeljnu i transparentnu istragu o okolnostima Morsijeve smrti, uključujući njegov boravak u samici i izolaciju od spoljnog svijeta”, navodi se u saopštenju “Amnesti internešnela”.

U saopštenju se, takođe, traži pokretanje istrage o medicinskoj njezi koju je Morsi dobijao i da pronađu odgovorni za eventualno loše postupanje.

Čitaj još:   ULIČNE SAČEKUŠE, DEMOLIRANJA: Da li se to vraća vrijeme, navijačkih RATOVA... (foto)

Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi se onesvijestio tokom sudskog procesa i ubrzo je umro.

Mursi je sa vlasti svrgnut 2013. godine nakon masovnih demonstracija protiv njegove vlasti.

izvor agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši