IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Otvorena birališta, građani na ponovljenim izborima biraju gradonačelnika…

CENTRALNA izborna komisija Turske poništila rezultate prethodnih izbora za gradonačelnika Istanbula, nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona

ISTANBUL: Regija, vijesti, nedelja 23.06.2019…09: 59… ISTANBUL: Otvorena birališta, građani na ponovljenim izborima biraju gradonačelnika…

Građani Istanbula će danas izaći na birališta i na ponovljenim izborima birati gradonačelnika, a za ovu funkciju borit će se kandidat Narodnog saveza (CHP i IYI Parti) Ekrem Imamoglu i kandidat Narodne alijanse (AK Parti i MHP) Binali Yildirim, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati prethodnih izbora i gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 754 biračka mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.

Prema podacima YSK- a, pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu ima 10.560.963 registrirana birača, koji će moći glasati na 31.342 biračka mjesta. Birališta će biti otvorena u 08:00 sati, po lokalnom vremenu, a građani Istanbula će moći glasati do 17:00 sati.

Ekrem Imamoglu kandidat je Narodnog saveza, koji okuplja opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) i IYI Partiju, dok je Binali Yildirim kandidat Narodne alijanse, koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Čitaj još:   SANEL PAPİĆ: İZ NOKAUTA (VİDEO)

Građani Turske su u nedjelju, 31. marta ove godine, birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina, te gradska ili provincijska i opštinska vijeća, ali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca. Na izborima u Turskoj učestvovalo je 12 političkih stranaka, a građani su birali lokalnu vlast na mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je oko 57 miliona građana. 

Najneizvjesnija izborna utrka za gradonačelničku poziciju dogodila se u Istanbulu, gdje je kandidat CHP Imamoglu imao svega nekoliko hiljada glasova više u odnosu na kandidata AK Partije Yildirima. 

Turska vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) potom je, 16. aprila, podnijela zahtjev izbornoj komisiji Turske poništavanje i ponavljanje izbora za gradonačelničku funkciju u Istanbulu, ukazivajući na određene neregularnosti tokom izbora.

Zamjenik predsjednika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Ali Ihsan Yavuz izjavio je da postoje određene sumnje u vezi s ponovnim prebrojavanjem glasova u Istanbulu nakon lokalnih izbora održanih 31. marta. 

YSK je odlučio da se ponovljeni izbori za gradonačelnika u Istanbulu održe u nedjelju, 23. juna, a za vršioca dužnosti gradonačelnika imenovan je guverner Istanbula Ali Yerlikaya.

Čitaj još:   UŽAS O KOME SE OGLASIO I Igor Jurić: Mika Aleksić, je seksualni predator... (foto)

izvor   Anadolu Agency (AA)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši