IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jerusalem: Protest etiopskih Jevreja, povrijeđen veliki broj policajaca…

Širom Izraela su organizovani protesti nakon što je u nedjelju u gradu Kiryat Haim policajac, u vrijeme kada nije bio na dužnosti, otvorio vatru i usmrtio 19- godišnjeg Solomona Tekaha, izraelskog državljanina porijeklom iz Etiopije…

Jerusalem: Svijet, Crna Hronika, srijeda, 03.07.2019…08: 59… TEL AVIV: Protest etiopskih Jevreja, povrijeđen veliki broj policajaca…

Jerusalem: Protest etiopskih Jevreja, povrijeđen veliki broj policajaca…

Na protestima diljem Izraela održanim povodom smrti mladića porijeklom iz Etiopije, kojeg je pogodio policijski metak, povrijeđeno je 47 policajaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Predhodnog dana su širom Izraela organizovani protesti nakon što je u nedjelju u gradu Kiryat Haim policajac, u vrijeme kada nije bio na dužnosti, otvorio vatru i usmrtio 19-godišnjeg Solomona Tekaha, izraelskog državljanina porijeklom iz Etiopije.

U nekoliko gradova je došlo i do sukoba između demonstranata i pripadnika policije.

Najmasovniji protesti su organizovani u Tel Avivu gdje su demonstranti u blizini Azrieli Towera postavili barikade i blokirali dvosmjernu cestu.

Čitaj još:   JERUSALEM: Muslimani se danas molili u manjim grupama van zidina džamije Al Akse... (foto)

Grupa demonstranata je na cesti zapalila gume i nasrnula na automobile koji su pokušali proći tim dijelom grada, a neke su i zapalili.

U saopćenju izraelske policije se navodi da je tokom protesta povrijeđeno 47 policajaca, a privedeno 60 demonstranata.

Prema izraelskim medijima, u sukobima s policijom od 1997. godine poginulo je ukupno 11 Etiopljana.

Izraelski državljani porijeklom iz Etiopije, kojih u Izraelu ima oko 135.000, nezadovoljni su odnosom vlasti prema njima i tvrde da su žrtve diskriminacije, rasizma i siromaštva.

Radi se o doseljenicima koji žive uglavnom u siromašnim krajevima zemlje, a svoje nezadovoljstvo često iskazuju na protestima.

izvor agencije AA

Komentariši