IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PANIKA U RAJU ZA BOGATAŠE: Iznenada proradio vulkan, gosti u strahu skakali u more, ima poginulih…

‘Ovakav tip erupcije je dosta rijedak’

Stromboli (Italija): Svijet, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivost,vijesti, četvrtak, 04.07.2019…07: 59… PANIKA U RAJU ZA BOGATAŠE: Iznenada proradio vulkan, gosti u strahu skakali u more, ima poginulih…

Vulkan na talijanskom otoku Stromboliju erumpirao je u srijedu izbacivši pepeo visoko u nebo, objavio je državni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV)…

Talijanska agencija ANSA je izvijestila kako su se turisti, uplašeni neočekivanom eksplozijom na malom mediteranskom otoku, bacili u more, a lokalni mediji također javljaju da je najmanje jedna osoba poginula.

Vidjeli smo eksploziju iz hotela. Stvarno je zatutnjalo, rekla je Michela Favorito, djelatnica hotela pored Ficograndea, a prenio Daily Mail.

– Začepili smo uši i nakon toga nad nama se stvorio oblak pepela. Cijelo nebo je puno pepela, poprilično velik oblak, izjavila je gospođa Favorito.

Trenutak eksplozivnog početka erupcije zabilježila je web kamera:

Britanska turistica Fiona Carter, koja je u trenutku eksplozije boravila na otoku Panarei, udaljenom 27 kilometara od Strombolija, čula je erupciju. – Okrenuli smo se kako bismo vidjeli oblak dima koji dolazi sa Strombolija. Svi su bili šokirani. Onda je crvena lava počela teći niz planinu i prema malenom selu Ginostri. Oblak je postao veći. Pobijelio je i posivio. U potpunosti je prekrio Ginostru, a nešto kasnije i cijeli otok. Nekoliko je brodova krenulo prema Stromboliju, rekla je Carter.

Čitaj još:   Vic Dana Dama u poodmaklim godinama na pramcu...

Stigla su izvješća o požarima na zapadnoj strani otoka.

Stručnjak INGV-a Stefano Branco rekao je Reutersu kako je na otoku došlo do “paroksizmalne erupcije”, kada magma pod visokim tlakom eksplodira iz plitkog, podzemnog rezervoara. “To su događaji velike siline i vrlo rijetki”, rekao je.

Otok Stromboli, na kojem se snimao film 1950. s Ingrid Bergman, zajedno s preostalim otocima Eolskog otočja, postao je tijekom posljednjih desetljeća odmorište za bogate i slavne…

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši