IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Strepe da crni panter može da pobjegne, potez dijeli ga od slobode…

Na društvenim mrežama pojavila se zabrinjavajuća informacija da je kavez crnog pantera u Beo zoo- vrtu, navodno, nebezbjedan…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 04. 07.2019…22: 59… Strepe da crni panter može da pobjegne, potez dijeli ga od slobode…

Kavez je star i potrebno je renoviranje, ali ne postoji rizik da životinja pobkegne, uvkeravaju u Zoo vrtu

“Vratanca od kaveza vise na dva konca, a potpuno zarđao i izjeden katanac drži vratanca, prostor između vrata i ostatka ograde je oko 4 centimetara. Mislim da je dovoljan samo jedan udarac šapom i da se tolika zvijer nađe napolju”, napisao je jedan od posjetilaca Vrta dobre nade.

Tragom ove objave mediska ekipa je obišla zoološki vrt, a situacija, kažu zaposleni, nije uopšte alarmantna. Kavez je, objašnjavaju, star, ali postoje planovi da se napravi novi prostor za ovu zvijerku. Uvjeravaju da je sve apsolutno bezbjedno za posjetioce.

Crni panter

Foto: Mateja Beljan

Panter je, za razliku od nekih drugih “opasnih mačaka” definitivno smiješten uz manje mijere zaštite, bez električne ograde, ali sa duplom žicom. Zapravo, odmah iza obične žice postavljena je jedna sa gušćim otvorima, kako znatiželjni posetioci ne bi u kavez gurali ruke.

Crni panter

Katanac nije star, niti je zarđao, naoko ništa ne djeluje kao da može da se otvori i da se zvijerka nađe među posjetiocima, ali postoji mali otvor između dvije ograde kroz koji bi neki posjetilac mogao da gurne ruku ili pak panter šapu…

Čitaj još:   BRATISLAVA ZA NAŠ ZABORAV: Zmajevi izgubili u Bratislavi, očajno prvo poluvrijeme za poraz od Slovačke... (foto, video)

Crni panter je sve vrijeme mirno ležao i posmatrao nas, a kako kažu zaposleni, on je navikao na posjetioce i nije agresivan, a do sada nisu imali nikakvih problema s njim.

– To je prostor u kojem on boravi već duži niz godina. To je jedna malo starija životinja, mirna, nije agresivna i svi katanci, sve barijere između posjetilaca i životinje se svakodnevno provjeravaju, naši radnici tu ulaze svakog dana, čiste i hrane – kazao je Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta.

Crni panter

On objašnjava da je u pitanju deo zoološkog vrta, koji je star više od četvrt vijeka, a da je panter u ovom kavezu (tačnije u dva spojena kaveza) već desetak godina.

Ranije, čak, osim ograde i nije bilo sitne mreže, a panter za sve to vrijeme nije predstavljao opasnost.

Crni panter

Plan je da se za njega napravi moderan kavez, a umjesto žice biće postavljeno staklo. Još neko vrijeme, ipak, panter će živjeti u svom starom kavezu i prijatnoj hladovini, a prioritet Zoo vrta je uređenje prostora za medvjede.

Crni panter

Osnovno pravilo boravka u Zoo vrtu svaki roditelj morao bi, ipak, da zna – nema hranjenja životinja niti guranja prstića. Ma koliko životinja dijelovala mirno i pitomo, ipak je riječ o zvijeri, pa naš kontakt sa njima ipak mora da bude isključivo “preko žice”

– Mi smo imali i situaciju da je čovjek preko zidića prebacivao svoje djete da bolje vidi zebru i morali smo da ga zamolimo da napusti Zoo vrt. Ta ista zebra jednim potezom može da ubije i lava kada je u prirodi. Pravila ponašanja moraju da se znaju, a naš dio posla je da uz poštovanje tih pravila maksimalno obezbedimo posetioce – kazali su u Zoo vrtu.

Čitaj još:   NAMJEŠTAJ KAO STIL ŽIVOTA

izvor i Foto: Mateja Beljan

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši