IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POLICIJA, Zabranila liturgiju kod Ulcinja,protiv su lokalne vlasti i lokalna zajednica…

Crnogorska policija zabranila je Mitropoliji crnogorsko- primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) da služi Ivanjdansku liturgiju u crkvi u Svaču kod Vladimira, kod Ulcinja…

ULCINJ: Regija, Zanimljivosti, Vijesti, subota, 06. 07.2019…11: 59…  POLICIJA, Zabranila liturgiju kod Ulcinja,protiv su lokalne vlasti i lokalna zajednica…

Kako danas prenose „Vijesti“, lokalne vlasti su prije nekoliko dana ocjenile da liturgija unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, predstavlja provokaciju Srpske pravoslavne crkve…

Ulcinjski paroh, protojerej Siniša Smiljić, izjavio je da je šokiran odlukama vlasti i policije i da će se liturgija ipak održati, ali nije precizirao gdje.

Sa druge strane, najjača partija crnogorskih Albanaca — „Forca“, pozvala je u petak na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, i pridružila se osudi namere SPC da „liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom“.

„Kao i uvjek, bez naše krivice, nama Albancima u Crnoj Gori, iako poštujemo zakon, učinjene su nepravde od kršioca zakona, koji obično ostaju nekažnjeni. To nam ne daje pravo da preduzmemo korake koji mogu uticati na bezbjednost i koji mogu da dovedu u pitanje dosadašnje postignute rezultate“, navodi se u saopštenju Force.

Čitaj još:   Vic Dana Policija provela akciju hvatanja pijanih vozača...

„Vijesti“ prenose da će liturgija ipak biti održana u nedelju 6. jula, u jutarnjim časovima, a da će policija biti na terenu.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC u Svaču, na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja, koji je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, i to zato što, navodno, skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su tada iz Uprave policije saopštili, i obraćanja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog savjeta Albanaca, kao i zbog postojanja operativnih informacija da može doći do narušavanja javnog reda i mira, prenosi „RTCG“.

Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije i njegovi pratioci liturgiju su, ipak, održali, nedaleko od ostataka crkve, a tada je iz Mitropolije istaknuto da je taj događaj, „bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u dijelu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko- primorsku kao nekog, navodnog, uzurpatora i provokatora“.

izvor vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši