IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOSTAR: Gotovo je, četiri min nakon ponoći, Aluminiju iskopčana struja, ovo je KRAJ (video)

HDZ SLAGAO, RADNIKE DA NEĆE DOĆI DO GAŠENJA…četiri minute iza ponoći Aluminij d.d. Mostar iskopčan je s visokonaponske mreže…

MOSTAR: BiH, ekonomija, vijesti, srijeda 10. 07.2019…07: 59… MOSTAR: Gotovo je, četiri min nakon ponoći, Aluminiju iskopčana struja, ovo je KRAJ…

Tako se ostvario najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici Aluminija. Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu.

Eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove i, po svemu sudeći, kako su proteklih danas upozoravali čelni ljudi Aluminija, ovim činom zabijena je posljednjs čavija na sanduku nekadašnjeg giganta.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Čitaj još:   KENANA Strujić- Harbić: Institucije ETNIČKI OČIŠĆENE, vrijeme pred nama traži jasno svrstavanje...

DOŠLO DO SUKOBA: Specijalci rastjerali radnike Aluminija, saobraćaj odblokiran…

Specijalci MUP-a HNK su deblokirali magistralni put M-17 kod Mostara.

Većih incidenata ipak nije bilo, a saobraćaj je u ovim trenucima potpuno normalizovan.

Podsjetimo, radnici mostarskog Aluminija su pet sati blokirali magistralni puta M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, zbog čega se formirala 10 kilometara duga kolona u pravcu sjevera.

Sve je izazvalo ogorčenje građana koji su im poručili da je adresa za njihove proteste HDZ. Reagirala su i boračka udruženja koja su najavila kontramjere, jer su na udaru blokade bili svi građani.

izvor agencije

Komentariši