IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAOS, VELIKE KLIMATSKE PROMJENE DO 2050: Pitka voda postaje luksuz, London će se pržiti, kao Barselona…

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski Gardijan, do 2050.godine, 77 odsto gradova proći će kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promjene…

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak 12. 07.2019… 19: 19… HAOS, VELIKE KLIMATSKE PROMJENE DO 2050: Pitka voda postaje luksuz, London će se pržiti, kao Barselona…

U svakom dijelu planete i samog svijeta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu bile zabilejžene, i to za 22 odsto.

Istraživači Krauter laba su zaključili da će do 2050. gradovi sjeverne hemisfere, sa trenutno umjerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru.

Posebno će biti pogođeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050. po temperaturama biti kao današnja Barselona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Stokholmu kao u Beču.

Nažalost, prema interaktivnoj mapi, te klimatske promjene neće zaobići ni Balkan, za koju se prediviđa porast najviše temperature od čak 7,9 stepeni. Zenica će po temperaturama biti nalik Dalasu, a Sarajevo San Antoniju.

Čitaj još:   VUK DRAŠKOVIĆ: “Srbija preko popisa stanovništva želi postići da Srba ima više u Crnoj Gori”, Vučić diktator koji... (foto i video)

Najviša dnevna temperatura će se u najtoplijem mjesecu podići za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou to povećenje temperature iznosiće 3,5 stepeni C.

Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske ljetne temperature, koje su već sada alarmantne, biće prosječno za još 3,5 C stepeni više.

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uslove kakvih danas nema ni u jednom gradu na svijetu.

“To znači da nas čekaju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikada prije nismo suočili”, rekao je Tom Krauter, osnivač pomenute laboratorije.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje već samo ilustracija, dog drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno…

iBalkan.net/Gardijan

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši