IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crnogorci, dominiraju kokainskim rutama u svijetu

Uhapšeni članovi posade brodova su uglavnom Crnogorci, uočljivo da šverceri proteklih godina trgovinu narkoticima najčešće realizuju morskim putem…

MONTEVIDEO: Svijet Crna Hronika, Putovanja, vijesti, nedelja 14. 07.2019…18: 59… Crnogorci, dominiraju kokainskim rutama u svijetu…

Više od 20 tona kokaina krijumčarenog iz južnoameričkih zemalja prema Evropi zaplijenjeno je u proteklih nekoliko mjeseci, pišu mediji i navode da je svim zaplijenama zajedničko to što su veliki tovari droga presretnuti na dobro utvrđenim švercerskim rutama, naglašavajući da njima dominiraju crnogorski državljani…

Navodi se da se, hronološki gledano, poslednja zaplena kokaina dogodila u Čileu, a na brodu koji je presretnut pronađeno je 100 kilograma droge. Njegova krajnja destinacija bila je Španija, ali policija je pakleni plan krijumčara otkrila dok brod još nije isplovio iz luke…

Samo dvije nedelje ranije, na teretnjaku “MSC Gajan” u Filadelfiji federalna policija je pronašla 20 tona kokaina dobro sakrivenih u brodskim kontejnerima. Teretnjak je iz Južne Amerike, preko Filadelfije, krenuo za Roterdam, najveću evropsku luku.

Beogradski “Blic” navodi da je, osim što su u oba slučaja uhapšeni članovi posade bili Crnogorci, uočljivo da šverceri proteklih godina trgovinu narkoticima najčešće realizuju morskim putem. O tome koliko je šverc kokaina morskim putem (u lukama, na plovilima, otvorenim morima, rijekama) u porastu govori podatak da je čak 70 odsto zapljena koje su se dogodile u periodu od 2012. do 2016. godine odvile su se na vodi.

Navodi se da je primijetan i novi trend u korišćenju brodskih kontejnera koji se prevoze na teretnjacima, a razlog za sve popularniju upotrebu jeste prije svega praktičnost i cijena.

Podaci o zapleni ukazuju na to da se većina kokaina transportuje iz država Anda (Kolumbija, Venecuela, Ekvador, Peru, Bolivija, Argentina i Čile) na glavna potrošačka tržišta u Sjevernoj Americi i zapadnoj i centralnoj Evropi.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. april 2020. godine

Iako je ruta iz ovih zemalja ka Severnoj Americi zbog široke upotrebe vjerovatno najprometnija kada je riječ o švercerima bijelog praha, ruta ka sjevernoj i centralnoj Evropi jača i raste sa upotrebom ove droge u evropskim zemljama, podaci su navedeni u izvještaju Kancelarije za drogu i kriminal UN.

Navodi se da je tokom perioda od 2012. do 2016, Kolumbija bila zemlja koja se najčešće spominje u vezi sa zaplenjenim kokainom koji je namjenjen evropskim tržištima (20 odsto svih spominjanja u vezi zaplenjenog kokaina upravo kreće iz Kolumbije), slijedi Brazil (16 odsto) i Ekvador i Dominikanska Republika (po 9 odsto).

“Blic” navodi da je, međutim, u poslednje vreme primetno da određena količina droge stiže do Evrope, konkretno Balkana, takozvanom istočnom rutom, a razlog tome su rigorozne kontrole koje se sprovode u lukama pomenutih gradova i država. Tako su šverceri ustanovili rutu kroz Sredozemlje pa sve do rumunske luke Konstanca, čemu u prilog govori i nedavna zaplena preko 100 kilograma kokaina.

“Luke na zapadu, severu i jugu Evrope su “razrađene” i dobro poznate krijumčarima, ali i policijama i carinama, koje se trude da detaljno pročešljaju sumnjive kontejnere…

Upravo zbog toga, šverceri kokaina nalaze nove puteve kojima drogu dopremaju na evropsko tlo. A kako je vladalo mišljenje da sa istoka Evrope ne dolazi kokain, šverceri su to iskoristili i velike pošiljke su počeli da šalju tom novom maršrutom”, kazao je ranije sagovornik blizak bezbkednosnim službama.

On je objasnio da je, pošto je Rumunija zemlja Evropske unije, dalji transport do centralne Evrope znatno olakšan zbog otvorenih granica.

“Narko-dileri prate tokove. Političke, ekonomske, saobraćajne. Sigurno je da su procijenili da im kad kokain stigne do rumunske obale mnogo lakše da ga prevezu do odredišta. A do Rumunije mora da prođe kroz cio Mediteran, Bosfor. Rumunija je u Evropskoj uniji i putevi ka zapadu, preko Mađarske, otvoreni su ka Austriji, Slovačkoj, Niemačkoj…”, rekao je sadovornik ovog lista.

Čitaj još:   NOVE "NADE" Vesne Bratić: Direktor škole, umjesto grba CRNE GORE ikonu zakačio na zid... (foto)

S druge strane, krijumčari neretko drogu prevoze sa izuzetno kvarljivom robom, jer postoje procedure koje omogućavaju da takva roba brže prolazi kroz luke. Ovakvom trgovinom značajno dopirnose korumpirani zvaničnici i radnici u lukama.

Navodi se da je u nešto manjoj meri, primetno i korišćenje manjih privatnih brodova koji su u mogućnosti da unesu velike količine kokaina u pojedinačne pošiljke, ulazeći u Evropu preko manjih luka…

izvor blic.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši