IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRVI RADNI DAN U NEDELJI OPASAN ZA SRCE…

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane…

ISTANBUL: Regija recepti, Zanimljivosti. vijesti, nedelja 14. 07.2019…22: 59…PRVI RADNI DAN U NEDELJI OPASAN ZA SRCE…

Godišnja doba i dani u nedelji i te kako utiču na porast rizika od srčanog udara…

Švedski naučnici, koji su radili studiju o riziku od srčanog udara, analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog problema sa srcem tokom sedam godina.

PRVO SU Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari, među kojima i razlog zbog čega se većina srčanih udara javlja ponedeljkom, a najmanje subotom.

Rizik od srčanog udara u ponedeljak veći je za 11 procenata u odnosu na druge dane, a mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su upravo ponedeljkom.

Njihov rizik od infarkta za 20 procenata je veći prvog dana radne nedelje. Gledajući i na mjesece u godini, najgori je decembar, a jun je najbolji. Letnji praznici bezbjedniji su po srce nego zimski, kao što su Bajrami, Božići i Nova godina.

Čitaj još:   PLJEVLJA Uviđaj u toku: Samoubistvo u zgradi opštine... (foto)

Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa nivoom stresa u organizmu, kao na primer povratak na posao u ponedeljak. Ranije je jedno istraživanje utvrdilo da stres može da bude okidač za promjene u tijelu koje mogu da nas učine ranjivima na srčani udar. Kako rastu nivoi stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, dijelu mozga odgovornom za emocije…

To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali, to onda izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce. Stručnjaci sugerišu smanjenje stresa vežbanjem, dubokim disanjem ili čak gledanjem komedije...

http://ibalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši