IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EVO JE, OVO JE, ŠAKA DIJETA Istopite kilograme bez brojanja kalorija…

Ako želite da skinete kilograme, a ne umijete da kontrolišete porcije hrane, ova dijeta je pravo rešenje za vas… 

ISTANBUL: Svijet, recept, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 16. 07.2019… 22: 59… EVO JE, OVO JE, ŠAKA DIJETA Istopite kilograme bez brojanja kalorija… 

Danska dijeta, poznatija kao “šaka dijeta” je djelo nutricioniste Suzi Vengel, a cio princip zasniva se na tome da vam šaka bude mijera šta ćete konzumirati za svaki obrok…

Vengelova je ovu osmišljenju dijetu prezentovala u svojoj knjizi “The Scandi Sense Diet”, a svijet je potpuno odlijepio za ovim načinom mršavljenja.

Karakteriše je kontrola porcije hrane uz pomoć sopstvene ruke, a to omogućava držanje porcija pod kontrolom bez ikakvih razmišljanja o kalorijama.

Dakle, računica je takva da svaki obrok treba da sadrži šaku ugljenih hidrata ili voća, šaku proteina i jednu do dvije šake povrća (osim krompira). Takođe, nema zabranjene hrane, ne broje se kalorije, dok je čak dozvoljeno povremeno konzumiranje vina.

Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti došlo je do saznanja da nismo viješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primer, prosječne porcije testenine pet puta su veće od preporučene količine.

Čitaj još:   JEZIVE PORUKE: PRVO Majka i ćerka iz Sjenice i još dvije žene se ubile za 24 sata u Srbiji...

Ljudi se još u detinjstvu uče da moraju jesti sve iz tanjira, što prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do gomilanja kilograma.

Zato, treba imati u vidu da male promjene u ishrani mogu da donesu velike rezultate, samo ako naučite da svakodnevno kontrolišete količinu hrane.

Komadić maslaca veličine nokta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za doručak. Sa druge strane, ako na hljeb namažete jednu obilnu kašiku maslaca, unećete minimalno 110 kalorija.

Kašičica ulja ima 45 kalorija, a supena kašika135 kalorija. Od jedne kašike ulja viška dnevno za godinu dana možete da se ugojite 6 kilograma.

Evo kako da određenu količinu osnovnih namirnica konzumirate dnevno bez ograničenja.

Meso – rašireni dlan…
Riba – rašireni dlan…
Ugljeno hidrati (tjestenina, krompir, pirinač, hljeb) – stisnuta šaka…
Maslac – vrh prsta…
Sir – ispružen kažiprst i srednji prst…
Majonez, kečap i drugi industrijski sosevi – vrh dva prsta…
Čokolada – tri ispružena prsta…
Sladoled – stisnuta šaka…

Čitaj još:   SARAJEVO: Više osoba povrijeđeno u sudaru tri vozila na Alipašinom Polju...

Izvor: Stil.kurir.rs

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši