IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DONESENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Holandija djelomično odgovorna za smrt 300 Srebreničana…

Vrhovni sud Kraljevine Holandije potvrdio je presudu Apelacionog suda iz 2017. godine prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt 300 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, prenosi Euronews

HAG: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak, 19. 07.2019… 11: 39… DONESENA PRAVOSNAŽNA PRESUDA: Holandija djelomično odgovorna za smrt 300 Srebreničana…

Majke i udovice iz Srebrenice tužile su Holandiju zbog toga što njihovi vojnici nisu spriječili masakr u tom gradu...

Nakon presude Okružnog suda u Haagu, po kojoj je Holandija djelomično odgovorna za genocid u Srebrenici, član međunarodnog odvjetičkog tima majki i udovica ubijenih Srebreničana Semir Guzin rekao je kako je Holandija „indirektno odgovorna za srebrenički genocid“.

„Država Holandija je odgovorna za smrt onih muškaraca koji su bili unutar baze u Potočarima. Dakle, odgovorna je za ponašanje svojih vojnika, samim tim i za pogibiju tih ljudi, samo što su oni podijelili žrtve u tri kategorije: one koji su bili unutar baze, van baze i one koji su bili u šumi“, rekao je Guzin.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: Nisam siguran da se možemo sve dogovoriti do 30. novembra, insistiranje na popisu nas udaljava od dogovora... (foto)

Potvrdio je kako tužbi Srebreničana nije u cjelosti udovoljeno, ali da jeste djelimično.

Više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo je 2007. godine Holandiju, a sedam godina kasnije Okružni sud u Hagu utvrdio je da je Holandija odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Međutim, porodice žrtava i država Holandija uložile su žalbu na ovu presudu. Apelacioni sud je 2017. potvrdio odgovornost Holandije.

Ranije, 2013. godine Vrhovni sud, po tužbi Hasana Nuhanovića, donio je odluku, prema kojoj je Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka iz Srebrenice, javlja N1.

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši