IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAZANDIBI PUDING sa Bosfora: Türk Tatlıları, poslastica koju svi obožavaju s dobrim razlogom! (recept)

ISTANBUL: Regija, recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak, 19. 07.2019… 21: 59…KAZANDIBI PUDING sa Bosfora: Türk Tatlıları, poslastica koju svi obožavaju s dobrim razlogom! (recept)

OVO JE Jedna od najomiljenijih turskih poslastica, puding kazandibi, potiče iz jelovnika starih Osmanlija, od njih su ga preuzeli širom nekoliko kontinrnsts, a potom i moderni Turci.

I dok se u Evropi recept sasvim zagubio, sa osmanskog dvora gdje se najpre pripremao proširio se po narodu i postao klasičan turski poslastica, koji obožava čitava Azija! Za kazandibi (Dno kazana) nisu potrebne skupe namirnice, već pažnja i strpljenje.

Sastojci: 1 l mleka, 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično), 3 kašike kukuruznog brašna (gustina), 1 čaša sitnog šećera, 50 g maslaca ili margarina, 1 žumance, pola čaše šećera u prahu, malo maslaca za podmazivanje tiganja, malo kokosovog brašna ili mljevenih pistaća za ukrašavanje.

Priprema: U mleko dodati sitan šećer i staviti na šporet da provri. Za to vrijeme umutiti brašno, skrob i žumance s malo vode, pa postepeno i uz stalno mješanje dodati u mlijeko koje vri. Smanjiti vatru i kuhati dok se ne zgusne. Na kraju dodati puter i kad se on rastopi, kratko mikserom umutiti krem da bude vazdušast.

Veća tava ili tiganj dobro namazati maslacem i posuti šećerom u prahu, a odozgo sipati vruć krem. Tiganj staviti na uključenu ringlu da se šećer karamelizuje. S vremena na vrijeme kašikom provjeriti da li se karamelizovao, a ukoliko je tava ili tiganj veći od ringle, okretati ga tako da se svuda zagrije.

Kad je karamelizacija završena, tava staviti u veći pleh pa u pleh pažljivo sipati hladnu vodu da bi se brzo ohladio i sadržaj odvojio od posude.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: U Zdravkovoj Crnoj Gori se kažnjava čovjstvo! (foto)

Ohlađen slatkiš staviti u frižider na sat- dva, potom oštrim nožem iseći na šire trake, špatulom ih podići i preklopiti. Gotov poslasticu ili slatkiš ukrasiti kokosovim brašnom ili mljevenim pistaćima…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši