IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: ŽELJKO Komšić, preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH…

Dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 20. jula, po načelu rotacije, u narednih osam mjeseci preuzima drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti vijesti, petak, 19. 07.2019…  18: 51…  SARAJEVO: ŽELJKO Komšić, preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine od sutra, 20. jula 2019. godine je, po načelu rotacije, član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Pomenuta rotacija se odvija na osnovu člana V stava (2) b. Ustava Bosne i Hercegovine, a u vezi s članom 5. stavom (2) Poslovnika o radu Predsjedništva BiH („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, br. 10/13, 32/13 i 22/14), priopćeno je iz Službe za donose s javnošću Predsjedništva BiH.

Nakon rotacije predsjedavanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, ozbiljno ću razmotriti da se uputi novi set zaključaka, kojim će se tražiti rješavanje otvorenog pitanja utvrđivanja granice na moru sa Republikom Hrvatskom, rekao je Željko Komšić…

On je naveo kako će taj postupak biti proveden na način da se treba iskoristiti član Ustava BiH III5/a, a koji jasno govori da će Bosna i Hercegovina preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta.

Čitaj još:   DRAMATIČNO UPOZORENJE POZNATOG METEOROLOGA: Pristiže nova SUPERĆELIJA na Balkan, donosi tornada, slijede 72 sata pakla... (foto, video)

“U tom stavu Ustava BiH, jasno je rečeno da u tom pogledu entiteti nemaju nikakvu nadležnost u pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnost i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Subjekt međunarodnog prava je Bosna i Hercegovina, jer kao država ima svoju zastavu pred sjedištem Ujedinjenih nacija i samo ona može potpisivati međunarodne sporazuma, gdje se stvara pravni osnov i za rješavanje otvorenog pitanja granice na moru sa susjednom Hrvatskom, a nakon toga i slobodnog ili neometanog pristupa otvorenom moru, na jasno utvrđenom morskom koridoru”, naveo je Komšić.

http://iBalkan.net

Komentariši